mszp.hu | Belföld, Külföld
2021. február 11. 15:57

Reagálás Gulyás Gergely hazugságaira

Reagálás Gulyás Gergely hazugságaira
Gulyás Gergely miniszter úr a mai Kormányinfón több alkalommal is hazudott.

Nézzük akkor a kormányzati kamu mögött a tényeket:

 

 • Azt állítottam legutóbbi sajtótájékoztatómon, hogy az Európai Unió közös vakcinabeszerzésének esetleges hibái miatt a magyar kormányt ugyanúgy felelősség terheli, hiszen aktív részese volt a folyamatnak, ezért a Fidesz részéről kizárólag „Brüsszelre” mutogatni nettó hazugság.

  Gulyás Gergely most azt állította, hogy a közös vakcinabeszerzés kapcsán felállított „irányító bizottság” csak egy „tájékoztató testület” volt, ahol érdemi döntések nem születtek, csak információt kaptak az uniós tárgyalások állásáról.

  Ezzel szemben a valóság az, hogy – ahogyan a testület nevében is benne van – ez a bizottság érdemi munkát végzett és érdemi beleszólása volt a folyamatokba. Az Európai Bizottság hivatalos tájékoztatása szerint: az oltóanyag-beszállítókkal a tárgyalásokat a Bizottság és a közös tárgyalócsoport folytatja le, ennek tagjait az irányítóbizottság nevezte ki. „Az irányító bizottság aláírás előtt megvitatja és felülvizsgálja az előzetes beszerzési megállapodás valamennyi vonatkozását. Az irányítóbizottságban, amely hetente ülésezik, az összes uniós tagállam képviselteti magát” – olvasható az Európai Bizottság hivatalos tájékoztatásában. Vagyis, a magyar kormány hazudik, amikor azt állítja: semmilyen beleszólása, semmilyen ráhatása nem volt az uniós közös közbeszerzés tartalmára, hiszen az általa delegált képviselőnek (mint most kiderült: Szócska Miklós egykori államtitkár) felülvizsgálati lehetősége volt ebben a kérdésben is.


(Akit ennél bővebben is érdekel a folyamat, itt olvashat róla: https://bit.ly/36YQS8f)

 

 • Gulyás Gergely azt állítja: rosszindulatú csúsztatás részemről, hogy a magyar kormány felelősségét keresem, miközben az Európai Bizottság elnöke is elismerte az uniós intézmények hibáit a vakcinabeszerzéssel kapcsolatban. Valójában azonban Gulyás Gergely és a Fidesz-kormány rosszindulatú csúsztatásáról (pontosabban hazugságáról) van szó, hiszen az állításom nem arról szólt, hogy az EU közös közbeszerzése hibáktól mentes lett volna és csak a magyar kormány tehető felelőssé a logisztikai hiányosságokért. Éppen, hogy a magyar kormány ferdíti el a valóságot annak tisztességtelen és gyáva tagadásával, hogy aktív részesei voltak a közös közbeszerzésnek. Kizárólag az Európai Bizottságot kritizálni a folyamat lassúsága miatt egyszerre rendkívül szánalmas és végtelenül hazug.

 

 •  Gulyás Gergely azt állítja, hogy a hivatkozott irányító bizottságban „csak” tájékoztatást kaptak arról, hogy mikor és mennyi vakcina várható. Mint fentebb jeleztem, ennél jóval többről volt szó, de ennél is érdekesebb önleleplező beismerés, hogy ezek szerint a kormány pontosan tisztában volt és van azzal, hogy melyik oltóanyagból mikor és mennyi várható. Nyilván ez egy tisztességes oltási terv elkészítéséhez elengedhetetlen is. A Fidesz EU-ellenes kommunikációja viszont ebben az esetben tehát még inkább hazug, hiszen úgy kritizálják az oltóanyagok leszállításának lassúságát, hogy közben pontosan tudják: a vakcinák mikorra várhatóak. Érdemes felidézni Orbán Viktor tavaly novemberi, a köztévének adott „exkluzív” interjúját (forrás:https://bit.ly/2NbTSad), ahol konkrétan azt mondta: „az Európából történő tömeges szállítás időpontja áprilisnál hamarabb nem várható.” Hiszen feltehetően ebben állapodtak meg a gyártókkal, erre mondott igent a tagállami delegáltakból álló testület és ez alapján szerződtek a logisztikára a tagállami kormányok. Vagyis a Fidesz annak ellenére kifogásolja most a vakcinabeszerzés lassúságát, hogy mindvégig pontosan tisztában volt és van a részletekkel, hiszen annak aktív alakítója volt. Hogy lehetett volna ezt még jobban csinálni? Lehet. Hogy a magyar kormány aktív részese volt ennek? Igen.
   
 • Gulyás Gergely miniszter azt mondta: számomra Brüsszel olyan, mint Moszkva, amit nem lehet kritizálni. Ez is nettó hazugság, hiszen számtalan alkalommal kritizáltam az Európai Unió működését és számos gyakorlatát, hogy csak egy példát mondjak: nem támogattam például a Fidesz által most kritizált Ursula von der Leyen bizottsági elnöki kinevezését, mert nem értettem egyet azzal, hogy személyéről az előzetes megállapodásokat felrúgva, a tagállami kormányfők döntöttek zárt ajtók mögött. Ami pedig Moszkvát és a kritikanélküliséget illeti, épp a magyar kormány volt az, amely Putyin kegyeit keresve nem merte elítélni az orosz polgárokkal szembeni hatalmi erőszakot. Hogy is van ez?

 

 • Az elmúlt héten írásbeli kérdéseket, közérdekű adatigénylést küldtem, többek között Gulyás Gergely miniszter úrnak is. Ebben például arra vártam választ, hogy ki képviselte a kormányt az uniós közbeszerzés ellenőrző bizottságában (ezt most már tudjuk), ez az illető emelt-e bármikor kifogást az oltóanyag-gyártókkal kötött keretmegállapodásokat illetően, valamint az elmúlt időszakban történte-e bármilyen szerződésszegés, vagy hiányos-, nem időbeni szállítás a vakcinacégek részéről. Utóbbi azért is fontos, mert szintén az Európai Bizottság hivatalos közléséből tudjuk (részletek: https://bit.ly/36YQS8f), hogy a keretmegállapodás után a tagállamok felelnek azért, hogy az oltóanyagokat be is szerezzék. „Az egyes országokba irányuló szállításra vonatkozó szerződéseket az Európai Bizottság nem ír alá. Az előzetes beszerzési megállapodások lehetővé teszik a Bizottság számára, hogy bizonyos számú oltóanyag-adagot lekössön. Ezt követően a tagállamok feladata, hogy ezeket az adagokat megvásárolják, aktiválják az előzetes beszerzési megállapodásokban foglalt lehetséges opciókat további dózisok rendelésére, és egyedi szerződéseket kössenek a vállalatokkal” – olvasható az Európai Bizottság hivatalos tájékoztatásában. A Gulyás Gergely miniszter úrnak is megküldött kérdésekben ezeknek a logisztikai vakcina-szerződéseknek a nyilvánosságra hozatalát kértem; derüljön ki akkor feketén-fehéren, hogy a Fidesz-kormány milyen oltóanyagokból, mennyit és milyen szállítási határidővel kért a közös közbeszerzés keretében. Erre azonban eddig nem érkezett válasz. Ennyit erről.
   
 • Gulyás Gergely tőle szokatlan módon átvette azt az alpári fideszes stílust, amely érdemi vita helyett a személyeskedést választja. A miniszter nem is annyira burkoltan lehazaárulózott, amikor azt mondta, hogy kérdésfelvetésem „sajátos viszony feltételez a hazámhoz”. Ezt a stílust és ezt a gusztustalan állítást a leghatározottabban kikérem magamnak! Eddigi személyes, normális kapcsolatunk miatt úgy írom, ahogy mondanám: szégyelld magad, Gergely!


 
Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője

2021.02.11.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21