Reagálás Gulyás Gergely sajtótájékoztatójára

Törvénysértő lenne, ha létrehoznák a vizsgálóbizottságot az ezermilliárd forintos adócsalási botránnyal kapcsolatban - állítja Gulyás Gergely, nettó hazugságot állítva ezzel.

1. Ha egy konkrét állami intézmény megfelelő működése, korrupciógyanús eljárásrendje a vizsgálat tárgya, azt nem zárja ki a Gulyás által hivatkozott házszabályi rendelkezés, mi szerint folyamatban lévő hatósági eljárás esetén parlamenti vizsgálóbizottság nem állhat fel. A NAV ellen nem folyik büntetőeljárás, viszont erős a gyanú, hogy korrupcióval fertőzött a működése.

2. A botránnyal kapcsolatban a héten számos kérdés és interpelláció hangzott el a parlamentben. A kormányzati politikusokat kérdező ellenzéki képviselők egyetlen esetben sem fogadták el a kormánypárti válaszokat, azaz az ügy ilyenformán nyilvánvalóan nem tisztázható.

3. Az utóbbi 3 és fél évben megsokszorozódott a vizsgálóbizottságok száma. Mindegyiket a kétharmados kormánytöbbség hozta létre, de már-már történészi funkciót betöltve mindegyik csak az előző ciklusokra terjedt ki. Jellemző, hogy 2011-ben csődbe ment Malév vizsgálóbizottsága is csak 2010-ig bezárólag vizsgálódott… Az elmúlt 3 és fél évben egyetlen vizsgálóbizottság sem állt fel, amely a jelenlegi kormány intézkedéseit vizsgálta volna, holott a parlamentnek alapvetően a mindenkori regnáló hatalmat ellenőrző funkciója van.

A fenti tények magukért beszélnek, és világossá teszik, hogy nevetséges és hazug jogértelmezés mögé bújik a Fidesz. A módszer persze ismerős: megszoktuk már, hogy amint bajba kerül, a Fidesz mindig kiválaszt egy-egy paragrafust, aztán abba kapaszkodva próbál kibújni a felelősség alól.

Felszólítjuk Orbán Viktor pártját, hogy fejezze be a mellébeszélést és a törvények félremagyarázását! Elég abból, hogy úgy tesznek, mint aki semmiről nem tehet! Várjuk a Fidesz konkrét intézkedéseit az ezermilliárdos áfacsalási ügy tisztázására! Az MSZP továbbra is a teljes nyilvánosság oldalán áll.

MSZP