Reagálás Hoppál Péter félretájékoztatójára

Hoppál Péter hurráoptimizmusával ellentétben a szomorú igazság az, hogy már az idei költségvetési hiánycél is csak százmilliárdos megszorításokkal tartható. A Fidesz kormányzása a bérből élők 80 százalékának csökkenő életszínvonalat eredményezett, a nyilvánosságra hozott létminimum adatok mellett más kutatások is azt mutatják, hogy az egykulcsos személyi jövedelemadó-rendszerben egyre többen szorulnak a létminimum alá, a magyar családok százezreinek helyzete kilátástalan.

Persze számítani lehetett a fideszes sikerjelentésre azok után, hogy a KSH friss inflációs adatokat közölt. Hoppál Péter hurráoptimista kijelentései azonban még a hivatalos statisztikáknál is sokkal kevésbé tükrözik a magyar valóságot.

A kormány által Brüsszelbe kiküldött konvergencia programból azonban kiderül, hogy csak a szociális ellátórendszerből 600 milliárdot terveznek kivonni a következő 3 évben. A Költségvetési Felelősségi Intézet friss számításai szerint még az idei költségvetés egyensúlyban tartásához is legalább 100 milliárdos megszorításra lesz szükség.

Félretájékoztatás helyett inkább arról beszéljenek: kitől akarják beszedni ezt a több száz milliárd forintot?

Burány Sándor,
a Költségvetési bizottság elnöke