mszp.hu | Belföld | menekültkérdés Kovács Zoltán
2015. július 29. 17:32

Reagálás Kovács Zoltán kormányszóvivő nyilatkozatára

A kormányszóvivő kormányülést követő nyilatkozata után ma már az a kérdés, hogy a Fidesz-kormány szándékosan okozta a jelenlegi káoszt, vagy teljesen alkalmatlan a kormányzásra?

Január óta tudja a kormány, hogy a Magyarországra érkező menekültek száma a korábbiak sokszorosa, mindeddig azonban semmit nem tett a probléma megoldása érdekében. Elfogadhatatlan, hogy újabb hónapokat szánnak a következő kormánydöntés meghozatalára.

A Nyugati pályaudvarról fertőzésgyanúval kórházba szállított 56 menekült esete tünet. Tünete annak, hogy a felelőtlen Fidesz-kormány közvetlenül veszélyezteti a magyar emberek biztonságát. Miközben saját jelentései szerint is naponta ezrével érkeznek hazánkba a menekültek, kormányzás helyett egészen eddig csak kampányoltak.

Az MSZP menekültügyi hatóságokat megerősítő 22 milliárdos költségvetési módosító javaslata több mint 1 hónapja az Országgyűlés előtt van, a kormány mégsem cselekedett. Így ma tízezrek bolyonganak céltalanul, ellátatlanul és egészségügyi szűrés nélkül az országban.

Mivel ezt az egyre inkább kezelhetetlenné váló helyzetet a kormány maga idézte elő, minden további közegészségügyi és közbiztonsági probléma a belügyminiszter és a miniszterelnök személyes felelőssége.

Az MSZP továbbra is a megoldás pártján áll. Ha a Fidesz-kormány is a megoldásban lenne érdekelt, már rég uniós forrásokat hívott volna le a határvédelem megerősítésére és a menekültügyi és közegészségügyi hatóságok növekvő feladatainak támogatására.

Az MSZP javaslatának megfelelően szigoríthatták volna a Btk.-t, a határok mentén pedig kialakíthattak volna olyan befogadóállomásokat, amelyekben a migránsok komplett ügyintézés mellett emberi körülmények között várhatnák meg az eljárásuk végét. Így a magyar lakosság biztonságérzete sem sérülne.

Harangozó Tamás,
frakcióvezető-helyettes, a Honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöke