2011. október 06. 20:33

Reagálás Lázár János beadványára

A Lázár János által benyújtott dokumentum valójában nem választójogi koncepció, hanem a különböző Fidesz-politikusok által már részletekben kiszivárogtatott, a párt hatalmát bebetonozó ötlethalmaz. Ezek a javaslatok nem oldják meg a hazai választási szisztéma igazi problémáit, sőt, bizonyos pontokon mélyítik azokat. Sem arányosabb, sem igazságosabb nem lenne a koncepció alapján az új rendszer, sőt, a maitól jóval aránytalanabb struktúra jönne létre. Azt tekinthetjük részeredménynek, hogy a Fidesz saját korábbi javaslatát felülvizsgálva a koncepcióban megjelenítette a kompenzációt, azonban ennek módjáról, mértékéről, formájáról egy szó sem esik a javaslatban, így nem vehető igazán komolyan.

A mostani koncepció alkotmányos aggályokat is felvet, amikor javaslatot tesz a kétszintű állampolgárság bevezetésére. A határon túliak szavazójoga ugyanis másként érvényesülne, mint a belföldön élőké, mivel a Magyarországon élő, a magyar politikai döntéseket bőrükön érző választók két szavazatával szemben a határokon túl élőknek csak egy szavazati jogot ad. Ezzel lényegében minden állásponttal szembe mennek: a belföldi döntésekben olyan szavazók is részt vehetnek majd, akik azok következményeit nem fogják átélni, ugyanakkor mégis csak fele annyit fognak érni, mint egy belföldi választó. A levélben szavazás intézményét pedig kifejezetten aggályosnak tartjuk, pláne egy olyan kormány alatt, amely többek közt Kubatov-listákról és adatvédelmi szabályok sorozatos megsértéséről vált ismertté.

A lényegi kérdésekről a Fidesz továbbra is hallgat: továbbra sem tudjuk, hány egyéni választókerületben gondolkodnak valójában, nem tudjuk, milyen részletszabályokkal akarják biztosítani az egyenlő szavazat elvét, ahogy azt sem, be kívánják-e valóban vezetni a polgármesteri és országgyűlési összeférhetetlenség intézményét.

Ez a javaslatcsomag így, ennyi információ alapján nem tárgyalható, egyeztetésre nem alkalmas. Ha valamiről, akkor leginkább a Fidesz belső vitáiról és bizonytalanságairól árulkodik.

Dr. Molnár Zsolt
országgyűlési képviselő
MSZP szervezési igazgató