mszp.hu | Belföld
2015. szeptember 07. 13:41

Reagálás Orbán Viktor nagyköveti értekezleten elmondott beszédére

Az elmúlt napok példátlan eseménysora világosan megmutatta, hogy az orbáni idegengyűlölet alkalmatlan a menekültprobléma kezelésére. Az MSZP a diplomácia eszközeivel is fellép az orbáni gyűlöletpolitika ellen.

A miniszterelnök ma arra kérte a nagyköveteket, hogy mindig a magyar érdekek által vezérelve tegyék a dolgukat. Ugyanakkor épp Orbán Viktor az, aki nemcsak az európai értékeket, hanem a magyar nemzeti érdekeket is figyelmen kívül hagyva folyamatosan a saját önző hatalmi érdekei szerint cselekszik.

A hazug nemzeti konzultáció, a gyűlöletkeltő óriásplakátok, majd a szögesdrótkerítés, most pedig a hadsereg bevetésének jogszabályi előkészítése egytől egyig a Fidesz rövidtávú politikai céljait szolgálták, és semmi közük nem volt a valódi válságkezeléshez.

Arra viszont alkalmasak voltak ezek az akciók, hogy minden korábbinál rosszabbá váljon Magyarország nemzetközi megítélése. Nincs az a diplomácia, amely ellensúlyozni tudná, hogy a világsajtó most már hetek óta az orbáni állam tehetetlenségével és embertelenségével van tele.

Szégyen, amit az Orbán-kormány menekültügyben művel, és ez a szégyen felmérhetetlen károkat okoz hazánknak. Kelettől nyugatig, hiszen az észak-atlanti szövetségeseink mellett a közel-keleti gazdasági partnereink is értetlenül állnak a kormány szélsőségesen idegenellenes politikája előtt.

Pedig a menekültügyre éppen a diplomácia eszközeivel, az európai uniós országokkal közösen kellene megoldást találni.

Mesterházy Attila
a Külügyi bizottság tagja