Népszava
2012. március 22. 10:17

Reálbércsökkenéssel kezdődött az idei év

Januárban 3,8 százalékkal kevesebbet ért egy átlagos munkavállaló fizetése, mint egy esztendővel ezelőtt, 5,5 százalékos infláció mellett. Ez számolható ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb gyorsjelentéséből.

A kilátásokat illetően a jövő sem látszik túlzottan biztatónak, hiszen a Századvég Gazdaságkutató tegnap közzétett prognózisa szerint a bruttó átlagkeresetek idén 4,0 százalékkal növekedhetnek ugyan, de az infláció is 5,4 százalékkal lehet magasabb, vagyis a kormány-közeli kutatók is 1,4 százalékos reálkereset-csökkenést prognosztizálnak, éppen akkorát, amennyire a fogyasztás visszaesését is várják.

Tetézi a gondokat, hogy januárban 81 ezer alkalmazottól megváltak a munkaadóik, mert nem tudták a bérkompenzációt kigazdálkodni - mondta lapunknak Gúr Nándor. Az Országgyűlés foglalkoztatási bizottságának szocialista elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy a januártól megszüntetett adójóváírás miatt az alacsonyabb keresetűek átlagosan 13 ezerrel forinttal kevesebbet vittek haza.

A szakpolitikus nem vitatja, hogy a bruttó bérek átlagos mértéke idén magasabb lett, csakhogy az is tény, hogy a bértömeg-növelés túlnyomó része a magas jövedelmű munkavállalók bukszájában landolt, míg az átlagjövedelműek pénztárcája megint nem lett vaskosabb.

Vagyis nem kérdés, hogy az adójóváírás eltörlése és az elszálló infláció miatt az átlagos nettókereset és a vásárlóerő is csökkent. A Fidesz elhibázott gazdaságpolitikájának eredményeként a dolgozók duplán szenvednek. Egyrészt egyre többet kell dolgozniuk egyre kevesebb bérért, másrészt folyamatosan attól rettegnek, hogy azoknak a munkavállalónak a sorsára jutnak, akiket a kormány irreális bérajánlásának megfelelni akaró munkáltatójuk már elbocsátott - mutatott rá Gúr Nándor.

Lényegesen többet kerestek a budapestiek januárban, havonta átlagosan bruttó 263 ezer forintot, mint a legszegényebbnek bizonyult Nógrádban, ahol mindössze 150 ezer forintos volt a fizetés. Az országos átlagos bruttó kereset 219 100 forint lett. Összességében a nemzetgazdaságban - az öt fő feletti vállalkozásokban, a költségvetési szférában és a nonprofit szervezeteknél - alkalmazásban állók száma 38,6 ezerrel csökkent.

B. M. / Népszava /

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=532778