mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Foglalkoztatás Pénzügy
2021. január 22. 11:07

Reális gazdaságvédelmi szempontokkal 8-10% minimálbér-emelés is lehetne!

Reális gazdaságvédelmi szempontokkal 8-10% minimálbér-emelés is lehetne!
A kormány álságos gazdaságvédelmi terve az út szélén hagyja a magyar kis- és középvállalkozásokat, sok százezer embert és családjaikat döntve a nyomorba.

A gazdaságvédelmi alap töredékét költötték csak eddig ténylegesen az emberekre – emlékeztetett Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese péntek reggel az ATV Start című műsorában.

„A 4%-os minimálbér-emelés rendkívül kevés, és ezt tudják a munkáltatók is. Be kellett volna a kormánynak is szállnia, de ehelyett 1700 milliárd forintot költöttek multinacionális cégek támogatására: minden dolgozójuk bérét 27 évre előre kifizették. A kormánynak lett volna mozgástere arra, hogy a magyar kis- és középvállalkozásokat is segítsék és ezáltal csökkentsék a dolgozói szegénységet, ami rendkívül magas Magyarországon!” – hívta fel a figyelmet.

Elmondta, az MSZP gazdasági szakvéleménye szerint a megfelelő kormányzati intézkedésekkel a 4%-nál lényegesen magasabb minimálbér-emelés is megvalósítható lenne hazánkban. „Az 1900 milliárd forintos gazdaságvédelmi tervből például mindössze 450 milliárdot fordítottak bértámogatásokra, pedig azokkal az adócsökkentésekkel, amikre lett volna lehetőség, közelében lettünk volna 8, vagy akár 10%-nak”.

A szocialista politikus közölte, az MSZP ezen kívül a bértámogatás igénybe vehetőségének jelentős egyszerűsítését is követeli. „Ausztriában egy sokkal egyszerűbb kérelemmel azonnal igénybe lehet venni a támogatást, itthon pedig rendkívül bonyolulttá tették ezt, újabb és újabb adatokat kérnek”.

Komjáthi Imre kifejtette, hasonlóan bonyolult az álláskeresési járadékra való regisztrálás is. „Az MSZP készített egy oknyomozó riportot a munkaügyi központokkal, ahol azt a választ kaptuk, hogy ez akár 60 napba sem fog beleférni. Emberek, akik elvesztették az állásukat, 60 nap után sem jutnak pénzhez; még azt a 3 hónapot sem tudják igénybe venni, ameddig az álláskeresési járadék jár, ami megint csak egy szégyen”.

Az MSZP folyamatosan követeli, hogy ezt emeljék 9 hónapra és legyen a nettó összege minimum 100.000 forint, mivel az emberek hosszú éveken keresztül 1,5%-ot befizettek a bruttó fizetésükből a Nemzeti Foglalkoztatásvédelmi Alapba, „amit a kormány egyébként most szépen eltüntetett ebben a gazdaságvédelmi tervben” – húzta alá.

„Álláskeresési járadékot eleve csak az kap, aki minimum 3 évre visszamenőleg, minimum 365 nap 8 órás munkaviszonyt tud igazolni. Azon kívül nagyon sokan voltak, akik regisztráltak abban a hitben, hogy a kormány majd segít nekik munkát találni, de nem így történt, ezért aztán kiestek a regisztrációból, hiszen egy folyamatos kapcsolattartásnak kellene lennie, de ez sincs meg” – sorolta a problémákat az MSZP elnökhelyettese.

Elmondta, mivel a KSH és az NFA minden havi jelentésében le van írva, hogy 24-26%-kal nőtt a munkanélküliség, az MSZP meglátása szerint a kormánynak egyelőre nincs olyan cselekvési szándéka, hogy a munkanélküliek helyzetét segítse.

Végezetül kérdésre reagált Karácsony Gergely, mint az MSZP miniszterelnök-jelöltjének lehetőségére is. „Ez egy nehéz, de nagyon fontos döntés, és mi örülnénk neki, ha ezt a döntést meghozná Karácsony Gergely, aki jó miniszterelnöke lenne az országnak. Személy szerint már csak azért is örülnék, mert működtet a fővárosban egy olyan érdekegyeztetést, ami országos szinten nagyon hiányzik. Egy ilyen munkavállaló-barát és zöld miniszterelnök tenne jót az országnak!” – hangsúlyozta Komjáthi Imre.

Kapcsolódó párttagok