2011. március 16. 10:30

Reformokra, ésszerű takarékosságra van szükség

Március 15-e legfontosabb üzenete az, hogy a magyar nemzet akkor tudott történelmi tetteket végrehajtani, amikor képes volt az összefogásra - mondta napirend előtti felszólalásában Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője, az Országgyűlés szerdai ülésnapján. Hozzátette: együttműködésre van szükség a jövőben is.

 Haza és szabadság, haza és haladás - e két jelmondat kristálytisztán meghatározza, milyen társadalmi-gazdasági gondokkal szükséges foglalkozni manapság: növekvő munkanélküliség, növekvő rezsiszámlák, csődbe jutott devizahitelesek, növekvő társadalmi egyenlőtlenségek - sorolta az elmúlt kilenc hónapban felhalmozódott problémákat, hozzátéve: sok családnál ma már a kérdés, hogy lesz-e mit enni vacsorára.

 A társadalmi felhatalmazás nélküli alkotmányozás, a világszerte bírált új médiatörvény azonban nem tartozik az emberek mindennapi gondjai közé. Ma nincs alkotmányozási kényszer - mondta ki újból. Mesterházy Attila szerint az 1989-ben széles nemzeti konszenzussal megalkotott Alkotmány az elmúlt húsz esztendőben betöltötte a szerepét, és be tudná tölteni a következő húsz évben is.

 Mint elhangzott: az emberek mindennapi gondjainak a megoldásához a Fidesz pártalkotmánya nem járul hozzá. A mai kormánypártok ráadásul nem törekednek semmiféle nemzeti konszenzusra, csupán annak látszatát igyekeznek kelteni.

 Ha a Fidesz valóban nemzeti konszenzuson alapuló Alkotmányt akar, akkor ahhoz garanciákat kellene adnia, például az MSZP a társadalmi egyeztetésről szóló törvényjavaslatának, vagy a népszavazási kezdeményezésének befogadásával.

 Minthogy ez a mai napig nem történt meg, az MSZP nem vesz részt az alkotmányozási folyamatban. Nem vesz részt, mivel a készülő Alkotmány nem az emberekről, hanem a Fidesz hatalmának bebetonozásáról szól. A Fidesz politikai számításból olyan alapszabályokat kíván ugyanis beleírni mindannyiunk alapokmányába, amelyek megkötnék egy későbbi kormány kezét. Az adótörvények elfogadásának kétharmados parlamenti többséghez kötése például szinte lehetetlenné tenné, hogy egy későbbi, szocialista kormány igazságossá tehesse a Fidesz-KDNP által januárban bevezetett személyi jövedelemadó-rendszert - jelentette ki.

 Reformokra, ésszerű takarékosságra van szükség, erről szólna az igazi hazafiság ma - zárta felszólalását Mesterházy Attila.