Népszava
2011. szeptember 27. 12:26

Rejtélyek az Idősügyi Tanács körül

Noha Orbán Viktor miniszterelnök másfél éves késéssel ugyan, de létrehozta az új Idősügyi Tanácsot, nem tudni, hogy milyen szempontok alapján és kiket választott a tanácsadó testületbe.

Az sem világos, mi lesz a feladatuk. Ami biztos, hogy például az egymillió időst tömörítő Nyugdíjasok Országos Képviselete nincs a kiválasztottak között, elnöke, Hegyesiné Orsós Éva csak a médiából értesült a tegnapi eseményről. A korábbi tanács általa megkérdezett tagjai is hasonlóan jártak. A testületet eredetileg Medgyessy Péter volt miniszterelnök hívta életre, hogy a nyugdíjasokat érintő döntéseket velük vitassa meg.

A tanács elnöke a mindenkori miniszterelnök, tagjait is ő választhatja. A testület eddig politikai hovatartozástól függetlenül működött, a legnagyobb múlttal és tagsággal rendelkező idősügyi szervezetek vezetői, és szakértők voltak a tagjai. Úgy tűnik, ennek a folyamatnak most vége - jegyezte meg Hegyesiné Orsós Éva hozzátéve, ő arról sem értesült, hogy a szeptember 30-ára tervezett Idősek Világnapja ünnepségen kik vesznek részt.

A miniszterelnök a parlamentben, az Idősügyi Tanács alakuló ülésén úgy fogalmazott: rosszul teszi az, aki küzd az idősödés ellen, "az Idősügyi Tanácsnak ezért dolga az is, hogy javaslatokat tegyen ennek a szemléletnek az átalakítására". Arról is beszélt: Magyarország megújulásában az idős emberekre is szükség lesz, a tudásukra, a tapasztalatukra, "és ne szégyelljük kimondani, egyre inkább szükségünk lesz még a munkájukra is" - tette hozzá Orbán Viktor.

Arról nem beszélt, hogy érdemi egyeztetés nélkül törlik el a korkedvezményes és a korengedményes nyugdíjat, és nem szólt arról sem, hogy a nyugdíjak átalakításával bevezetnék az alapnyugdíjat, és a 100 ezer forint feletti ellátások csökkennének. Kimaradt a beszédéből, hogy az új alkotmány szerint az özvegyi nyugdíj nem alanyi jogon jár, hanem feltételek alapján adható "támogatás" lesz.

A szocialista Kiss Péter szerint itt az ideje, hogy Orbán konkrét intézkedést tegyen a nyugdíjrendszerből való forráskivonás megállítására, a visszamenőleges jogalkotás megszüntetésére, a nyugdíjkorrekciós program továbbvitelére, a méltányossági nyugdíj intézményének megőrzésére, az eddig megszerzett jogosítványok megőrzésére.

M.J. / Népszava

Az eredeti cikk az alábbi linken olvasható:

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=475209