mszp.hu | Belföld | Újbuda közlemény kampány választás
2014. április 05. 11:13

Rejtélyes szabálysértés Újbudán

A választási eljárás durva megsértése miatt tett feljelentést pénteken este a rendőrségen a kormányváltó szövetség fővárosi, újbudai képviselőjelöltje.

Józsa István kampánystábjának tagjai arra lettek figyelmesek, hogy a XI. kerületi önkormányzat cégének, az Újbuda Prizmának a munkatársai – céges munkaruhában, céges autóval – nekiláttak eltávolítani a villanyoszlopokon elhelyezett Józsa-plakátokat, amelyek szabályosan, fatáblára ragasztva, dróttal felkötözve, 3-4 méter magasan voltak. (Ezt a kampányolási formát az NVI és a Kúria is jogszerűnek nyilvánította, s a Józsa-stáb szerződést is kötött a plakáthelyek használatáról.) A szabályosan kihelyezett ellenzéki plakátokat tehát egy fideszes önkormányzati cég szedette le, amelynek a vezetője a kerületi Fidelitas alelnöke, a kampány aktív szereplője.

A kérdőre vont munkások azt mondták, hogy a jegyző utasítására járnak el, aki viszont erről nem tudott. Később már az egyik önkormányzati igazgatóra hivatkoztak, de papírt nem tudtak mutatni, még a kiérkező rendőröknek sem. A három órás korrekt rendőri intézkedés végén, az Újbuda Prizma kiérkező irodavezetője ígéretet tett, hogy leállítja a munkát.

Az MSZP felháborítónak tartja, hogy egy helyi önkormányzat ilyen durván megsérti az országgyűlési választások szabályait, beleavatkozik a kampányba. Felszólítja ezért a hatóságokat, hogy az esetet a legrövidebb időn belül vizsgálják ki, s garantálják a szabályos kampány szabadságát.

MSZP