2011. november 21. 09:01

Rekord számú módosító indítvány a Munka törvénykönyvéhez

Több mint ötszáz módosító indítványt terjesztett be a Magyar Szocialista Párt az Országgyűlés elé a Munka Törvénykönyvének tervezetével kapcsolatban – kezdte péntek délutáni Kiss Péterrel, a Baloldali Tömörülés Platform elnökével közösen tartott sajtótájékoztatóját dr. Sós Tamás országgyűlési képviselő Egerben.

Elhangzott: már nem csupán a szakszervezetek és az érdekképviseletek, hanem az ENSZ szakosított szervezete az ILO (International Labour Office) is mélyen kifogásolja a Munka Törvénykönyvének tervezetét.

Az ILO, az a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet, amely az ENSZ szakosodott szervezeteként küzd a társadalmi igazságosságért és az általánosan elismert emberi és munkaügyi jogokért.

- A kérdés már csak az, hogy hány kormánypárti kudarc kell ahhoz, hogy a regnáló hatalom belássa, hogy folyamatosan a nemzetközi trendekkel megy szembe, és ideje, hogy levonják az elmúlt 1,5 év „szabadságharcának” konzekvenciáját – mondta Kiss Péter országgyűlési képviselő, az MSZP Baloldali Tömörülés Platformjának vezetője, kiegészítve azzal, hogy ebben az időszakban a magyar emberekből tömegével váltak áldozatokká.

- Több munkáért kevesebb bért kapnak a munkavállalók, elbocsátások vannak, a munkavállalók jogainak csorbítását legalizálja a kormány és a szakszervezeteket munkáját is ellehetetlenítik – emelte ki Kiss Péter.

Hozzátette: a jövő heti részletes vitában a kormánynak be kellene fogadni az MSZP csaknem 550 módosító indítványát, mielőtt krízis helyzet alakul ki. Ebből a nagyszámú módosítóból kétszázat nyújtottak be a szocialisták a szakszervezetek nyomán.
Jól mutatja a Munka Törvénykönyvének hibás tervezetét egyébként az is, hogy az ellenzéki pártok összességében mintegy 650 módosító indítvánnyal éltek a MT-vel kapcsolatban.