mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2021. június 04. 17:03

Rekordmagas élelmiszerárak: az MSZP szerint a drasztikus ÁFA-csökkentés a megoldás

Az MSZP a közös programban kezdeményezi, hogy jövő tavasszal, a kormányváltás után azonnal csökkenjen az alapvető élelmiszerek ÁFA-ja – erről is beszélt Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese és Burány Sándor, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese péntek reggel az ATV Start című műsorában.

„Tegnap Soroksáron gyűjtöttünk támogató aláírást – most innen egyből Csepelre fogok menni, és például a piacon is meg fogunk jelenni – (…) az ÁFA-csökkentésről beszéltünk: megkérdeztük az embereket, mit szólnak hozzá. Azért valljuk be őszintén, vannak félelmek, hogy esetleg majd lenyelik a kereskedők, de „jut is, marad is” elv. (…) Nemcsak közvetlenül szeretnénk pénzt juttatni az embereknek, hanem igazságtalannak tartjuk, hogy miközben a kaszinózás lehet ÁFA mentes, aközben Európa egyik legnagyobb ÁFA-jával sújtjuk az élelmiszereket” – mutatott rá Komjáthi Imre.

Emlékeztetett, az MSZP a járványhelyzet alatt is folyamatosan azokat a megoldásokat kereste, amivel közvetlenül az emberekhez lehetne pénzt juttatni. „Ilyen volt, amikor a 100%-os táppénzt kértük, vagy a bértámogatás kértük, azt szerettük volna, hogy oda jusson rögtön az embereknek, mert az a segítség. Most is ezeket a megoldásokat keressük” – hangsúlyozta az MSZP célját.

„Amikor 2006-ban generálisan csökkent az ÁFA kulcs, akkor az inflációban körülbelül a fele megjelent csökkenésként. (…) Tehát ezzel lehet kalkulálni, hogy nagyjából a felét lenyelik a forgalmazók, kereskedők, de a fele azért megmarad. Önmagában ezzel nem lehet az infláció ellen küzdeni: kell egy olyan gazdaságpolitika, ami nem támogatja az infláció elszabadulását, hanem fékezi” – mondta Burány Sándor.

Hozzátette, „A bérből is fizetésből élők 99%-a nem ül magánrepülőgépre akkor, amikor akar, Orbánnak ez egy ingyenes juttatás a haveroktól. (…) Szeretnénk egy olyan országban élni, ahol mindenki tudomásul veszi, hogy a közpénz az közpénz, és nem veszti el közpénzjellegét”.

A védettségi igazolvánnyal kapcsolatban Komjáthi hangsúlyozta, itt is az látszik, hogy megint csak egyes emberek privilegizált hobbijai kerülnek előtérbe. „Innen is szeretném üzenni a kormánynak, hogy tegye lehetővé, hogy a 14-15 évesek el tudjanak menni úszni, ugyanis szülővel sem mehetnek. Koncertre vihetem a gyereket, étterembe vihetem, de például úszni nem vihetem a 14 éves fiamat, mert nincs beoltva. a 17 éves fiaim már jöhetnek velem úszni, de a fiam, aki rendszeresen úszik, ő csak akkor mehetne, ha versenyszerűen úszna, de mivel nincs erre lehetőség, ezért ők el vannak ettől zárva, tehát ez is egy logikátlanság”.

Az MSZP egyúttal azon az állásponton is van, hogy a magyar kormány is motiválja a kínaiakat, hogy működjenek együtt Európával vakcina-ügyben. „A kínaiaknak megvan a maguk piaca, és [néhány, nézőpontjukból] baráti országnál a külügyminiszter engedélye alapján akkor is lehet ezt használni, hogy ha semmilyen orvosi szakbizottság nem engedélyezte. (…) A Fudan egyetem példáján is látjuk, hogy (…) Kína érdekei védőjeként mi fontosak vagyunk” – reagált Burány.

„Kínai kormányhivatalnokként én is üdvözölném, hogy ha Magyarország többszáz milliárd forinttal támogatná a saját országom egyetemének megépítését valahol Európában, azért így könnyű „gyümölcsöző kapcsolatokról” beszélni” – tette hozzá a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese, utalva arra, hogy bár a kínai külügyi szóvivő elítélte az ellenzék provokatív utcanév-átnevező kampányát a Fudan tervezett helyén, azt is megemlítette, hogy a magyar-kínai kapcsolatok gyümölcsöző eredményekkel kecsegtetnek.

„Nekünk a legfontosabb az, hogy a magyar dolgozók magyar adóforintjaiból legyen lehetőség a magyar diákoknak az ingyenes oktatásra. Ezt nem látjuk ebben az esetben, tehát már csak ezért sem tartjuk támogathatónak” – magyarázta Komjáthi Imre.

Kérdésre, hogy mozgósítanak-e a szombati tüntetésre a Diákvárosért és a Fudan ellen, elmondta, „Abszolúte beleállunk a mozgósításba, de azt gondolom, hogy mozgósítás nélkül is nagyon sokan eljönnének, mert azért az érezhető, hogy ez nem csak a Fudan egyetemről szól. Eléggé felgyűlt sok emberben a mondanivaló, a tiltakozni akarás, tehát ez nem csak a Fudan Egyetemről fog szólni”.