Rekordszintet döntött a szegénységi küszöb alá taszított nyugdíjasok és az ellátatlan álláskeresők száma!

Rekordszintet döntött a szegénységi küszöb alá taszított nyugdíjasok és az ellátatlan álláskeresők száma!
Nyugdíjak tízezrei váltak értéktelenné, az álláskeresőknek pedig már a fele került teljesen ellátatlanul az út szélére – az MSZP szerint tarthatatlan a helyzet.

10 év alatt a társadalom jelentős részének romlott a helyzete, többek között az Orbán-Gulyás-Szijjártó-Rogán-L. Simon-féle fideszes maffiózók miatt – hívta fel a figyelmet keddi online sajtótájékoztatóján Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese.

„Látható ez olyan törvényekből, mint amivel például eltörölték a svájci indexálású nyugdíjszámítást, amivel mára nyugdíjasok tízezreit taszították a szegénységi küszöb alá” – emlékeztetett.

Felidézte a rabszolgatörvényt, és a rokkantnyugdíjak jogellenes elvételét is, de legfőképpen az álláskeresési támogatás lerombolását nehezményezte. „Ilyen volt az a 2011-ben elfogadott törvény, amely 3 hónapra csökkentette az álláskeresési járadékot. (…) 9 évvel ezelőtt a kormány 180 napra akarta csökkenteni az álláskeresési járadékot, de akadt Orbánnak 20 „bátor” embere, akik még ezt is sokallták a bajba jutott emberektől, ezért benyújtottak egy módosító javaslatot, amiben 3 hónapra csökkentették. Akkor is figyelmeztettünk, hogy ennek katasztrofális következményei lehetnek, és ezt most látjuk is” – jegyezte meg.
A szocialista politikus a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat regiszterére is hivatkozott, amely októberben azt mutatta, hogy 306 ezer ember van munka nélkül, és 150.000 ember semmilyen támogatást nem kap. „150.000 embert az út szélén hagytak” – mondta Komjáthi Imre.

Emlékeztetett az MSZP által már a járvány kezdetén benyújtott, a helyzetet rendezni hivatott javaslatra. „Mentsük meg az emberek munkahelyét! Adjunk pénzt az embereknek, hogy megélhessenek, hogy a fogyasztásukkal felpörgethessék a gazdaságot. Kapjanak 80%-os bértámogatást az elbocsátás elé kerülő emberek nettó 180.000 forintig, az állásuk megtartása mellett 3-6 hónapig” – követelte.
„Orbán azt mondta, hogy 3 hónap után mindenkinek lesz munkája. Mára tisztán látszik, hogy ez csak kampányszöveg volt, ezért a Magyar Szocialista Párt továbbra is követeli a 9 hónapos álláskeresési járadékot, aminek nettó összege minimum 100.000 forint legyen” – tette hozzá.

Pártja nevében felszólította azokat a parlamenti képviselőket, akik még a parlamentben vannak „a 20 bátorember” közül, hogy járuljanak a gazdasági bizottság elé, és nyújtsák be azt a törvényjavaslatot, amely az MSZP javaslata szerint újra 270 napra emelje az álláskeresési támogatás idejét. „Közöttük nemcsak szimpla gombnyomogatók vannak ám, hanem olyanok, mint Gulyás Gergely, Szijjártó Péter, Rogán Antal vagy például L. Simon László” – figyelmeztetett.

„Most nem az oligarcha haverokon kell segíteni, most nem az Adrián luxusjachtozó haveroknak kell pénzt adni. Most a magyar családokon kell segíteni! Több pénzt az embereknek; több pénzt az önkormányzatoknak!” – szólította fel a kormányt az MSZP elnökhelyettese.
 

Kapcsolódó párttagok