mszp.hu | Belföld
2020. március 30. 11:54

Reméljük, még tesz lépést a kormány

Reméljük, még tesz lépést a kormány
Az MSZP még mindig nyitott a felhatalmazási törvény megszavazására, ha szerepel benne az időkorlát - mondta Varga László országgyűlési képviselő, az MSZP Országos Elnökségének tagja hétfőn az ATV Start című műsorában.

„Remélem, még valami lépést tesz a kormány” – mondta Varga a hétfői szavazás előtt a műsorban, ahol László Imrével, a DK egészségpolitikusával együtt kérdezték.

Varga annak ellenére fejezte ki reményét, hogy „sajnos bejött az, amire számítani lehetett”: a kormánypártiak egyetlen ellenzéki módosító indítványt sem támogattak az Országgyűlés Igazságügyi Bizottságában és Törvényalkotási Bizottságában, pedig az MSZP önálló indítványként és módosító indítványként is beadta, hogy időkorlátja legyen a felhatalmazásnak.

Varga „méltatlannak” nevezte a helyzetet és felhívta a figyelmet: Európa egyetlen országában sincs időkorlát nélküli felhatalmazás, „ez példátlan”.


„Igazán tehetett volna lépést a bizalomépítés érdekében a kormánypárt”, hiszen a válságnak nagyon komoly társadalmi és gazdasági hatásai is lesznek, amihez „valóban nemzeti egység kell” – mondta.

Több százezer munkahelyet fenyeget veszély, ezért javasolta az MSZP az álláskeresési támogatás 3-ról 9 hónapra emelését és az egészségügyi és szociális dolgozók egyszeri, 500 000 forintos bérkiegészítését, amit törvényjavaslatként benyújtottak az Országgyűlésnek is.

„Mindenféle védelmet meg kell adni azoknak, akik a frontvonalban dolgoznak” – hangsúlyozta. „Meg kell őket jobban becsülni”, megfelelő védőfelszereléssel el kell látni, és több tesztet kell végezni.

László Imre volt kórházigazgató, XI. kerületi polgármester is azt emelte ki: feltétlenül több teszt kell. Ezt azzal illusztrálta, hogy amikor Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter azt jelentette be, hogy Magyarországon „már” összesen több mint 6 000 koronavírus-tesztet végeztek, Ausztriából napi 15 000 tesztet jelentettek.

A kevés teszt torzítja az adatokat, hiszen nagyon sokan tünetmentesen esnek át a fertőzésen – mutatott rá.

Sérelmezte, hogy amikor 9 évnyi közegészségügyi és járványügyi felügyelői tapasztalattal orvosként és polgármesterként február 8-án elmondta, hogyan lehet elébe menni a járványnak, azzal „díjazták”, hogy politikai tőkét akar kovácsolni a vírusból.

Szintén sérelmezte, hogy amikor kerületi polgármesterként „az állam helyett” rendel maszkot, 27% áfát és 12% vámkezelési költséget kell fizetni rá.

Kapcsolódó párttagok