mszp.hu | Belföld
2021. augusztus 04. 15:28

Remény és kétely

Remény és kétely
Az MSZP Baloldali Tömörölés Platformjának nyilatkozata

A Baloldali Tömörülés (BAT) elkötelezett az Orbán-rendszer leváltása mellett és ennek érdekében megkerülhetetlennek tartja az ellenzéki pártok közötti politikai, stratégiai, választási együttműködést. Ugyanakkor – ahogyan erre a 2020. február 19-én megjelent Demokratikus Szocializmust! kiáltványunkban is rámutattunk – az Orbán-rendszer leváltása markáns baloldali politika nélkül ugyanazokat a politikai tévutakat fogja előidézni, mint amelyek létrehozták magát a fasizálódó rendszert.

Az elmúlt hónapok ellenzéki oldalon lezajlott politikai folyamatai számos kétséget ébresztettek és megmutatták azt, hogy a politikai összefogásban a baloldal meglehetősen szorult helyzetbe került és igen sokszor a baloldal ideológiai, stratégiai kiszorítása felülírta az Orbán-rendszer leváltásának közös célját.

Abban a reményben fogalmaztuk meg ezt a nyilatkozatot, hogy bár az utolsó utáni pillanatban, de még időben legyen lehetőség korrigálni a Magyar Szocialista Párt stratégiáján!

 1. Az előválasztás kapcsán sajnos olyan alkudozási folyamat indult meg, amelynek során sokszor maguk a pártok és nem a választók választanak jelölteket. Ez a folyamat nagyon káros, zárójelbe teszi a részvételi demokrácia elvét és gyakorlatát, mindez pedig rombolja az előválasztás intézményét. Elvárjuk, hogy erőteljesen álljunk ki megmaradt jelöltjeink mellett és folyamatosan érvényesüljön a részvételiség.
   
 2. Az elmúlt hónapokban a Demokratikus Koalíció (DK) számos olyan politikai lépést tett, amely nem az Orbán-rendszer leváltásának irányába vitte az ellenzéki összefogást, hanem a hatalmi harcok miatt belülről gyengítette azt. Felszólítjuk a DK-t, hogy ne veszélyeztesse az Orbán rendszer leváltását!
   
 3. A Jobbik által megszavazott homofób törvény esete megmutatta, hogy sokkal erősebb és a közös politikai elveket, értékeket tisztázó koordinációra van szükség az ellenzéki pártok részéről!
   
 4. Az ismét fokozódó járványhelyzet kapcsán felhívjuk a figyelmet a felnőtt lakosság körében elrendelendő kötelező oltás fontosságára (az oltás napján és azt követően járjon plusz szabadnap a dolgozóknak, s azt az állam térítse meg a munkáltatóknak), továbbá a felnőtt lakosság teljes és tényleges átoltására! Kezdeményezzük, hogy ezt az ellenzék pártok vegyék fel a programjukba!
   
 5. A tudományos közvélemény szerint – s ezt támasztják alá napi tapasztalatok is – a klímakatasztrófa a korábban számítottaknál gyorsabb ütemben következik be. Hazánk teljesen felkészületlen e téren, ezért felszólítjuk a kormányzatot, és a kormányt leváltani készülő politikai erőket, hogy tegyenek meg mindent, hogy felkészülhessünk a globális ökológiai- és klímaválság következményeire!
   
 6. Elítéljük az utóbbi időben kibontakozott antikommunista kampányt, a hidegháborús uszítást, az Orbán-rendszer fokozódó militarizációját és a titkosszolgálati eszközök állampolgárok elleni politikai célzatú felhasználását!
   
 7. A 2022-es választás kapcsán jelentősen át fog alakulni a pártrendszer, ezért az MSZP-nek késznek kell lennie az eddigieknél sokkal jobban megszervezett pártépítésre, mozgósításra és a baloldali értékek hiteles személyeken keresztül való megjelenítésére. Minél jobban megszervezi magát a baloldal, annál jobban hozzá tud járulni az Orbán-rendszer leváltásához.
   
 8. A BAT elvárja az összefogás tárgyalásain, programjának megalkotásában a baloldali értékek következetes képviseletét. A múltban az MSZP nem eléggé és nem megfelelően állt ki az MSZP-tagok, jelöltek mellett, ezért elvárjuk az elvtársaink melletti lelkiismeretes politikai kiállást!
   
 9. Elvárjuk, hogy az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje még erőteljesebben álljon ki a baloldali-zöld értékek mellett és ennek támogatásáért az MSZP vezetése mindent tegyen meg!
   
 10. A BAT– ahogyan eddig is – kiáll az MSZP önállósága és a demokratikus szocializmus elvei, értékei mellett!

https://www.facebook.com/demokratikusszocializmust/photos/a.105193411332257/326009642583965/

2021. augusztus 4.

MSZP Baloldali Tömörölés Platform

Kapcsolódó párttagok