mszp.hu | Belföld
2023. december 04. 13:51

Rendezni kell a nyugdíjrendszer igazságtalanságait!

Rendezni kell a nyugdíjrendszer igazságtalanságait!
Az MSZP „Rendszerváltást!” nevű programjáról és a program nyugdíjasokra vonatkozó részéről beszélt Korózs Lajos, az MSZP alelnöke az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.
Vissza kellene térni a vegyes indexáláshoz és a mindenkinek meg kellene kapnia az inflációval növelt nyugdíjat, a gazdaság teljesítményéből pedig részesülniük kell az időseknek. 
 
A nyugdíjasok rosszabbul járnak azzal, hogy csak inflációkövető a nyugdíjemelési technika. A gazdaság bővüléséből az elmúlt 13 évben semennyit nem részesültek a nyugdíjasok, miközben a 40-45 éves szolgálati idővel ott van a nyugdíjasok produktuma is. „Tehát minden egyes gazdasági teljesítmény, amelyet most realizáltunk, annak több mint kétharmada az előző generáció produktuma” – érvelt Korózs Lajos. 
 
2010 után az Orbán-kormány durván beavatkozott a nyugdíjrendszerbe, eltörölték az előrehozott öregségi nyugdíjat, a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjat, eltörölték a korengedményes és korkedvezményes nyugdíjat, eltörölték a rokkantsági nyugdíjat, egy másik törvénnyel pedig a szolgálati nyugdíjat is megszüntették. Bemerevítették és rugalmatlanná tették a nyugdíjrendszert. Ezeket az intézkedéseket pedig gyakorlatilag senkivel sem egyeztette a kormány. 

 
Hivatalosan Magyarországon nincs is társadalombiztosítás – „csak mi úgy hívjuk, mert úgy szoktuk meg” – fogalmazott Korózs Lajos. 
 
Ha valamit járadékként fizetünk be, akkor azért járadék jár cserébe, de ha ennek egy részét adó formájában hajtják be, az egyfajta közteher, amiért cserébe nem jár ellenszolgáltatás. 
 
A kormány nehéz helyzetbe hozta a rokkantsággal élőket is, az ellátásuk elvételével, vagy csökkentésével. 
 
Az MSZP új programja szerint legalább a mindenkori nettó minimálbér 70 százaléka járna minden nyugdíjasnak, aki jogosult öregségi, teljes nyugdíjra. Aki pedig esetleg nem rendelkezik megfelelő szolgálati idővel, ott pedig a szociális ellátórendszerből kellene legalább a megélhetési minimum szintjére kiegészíteni a nyugdíjakat. 
 
A nyugdíjasok kétharmada nem kapja meg az átlagnyugdíjat sem, amely nagyságrendileg 230 ezer forint. 
 
Az MSZP alelnöke kifejtette, hogy a nyugdíjasok a svájci indexálással is jobban járnának, továbbá az MSZP javaslata szerint a 13. havi nyugdíjat egységesen, azonos összegben kellene mindenkinek megkapnia, hiszen mindenkinek ugyanaz a státusza, annak nincs köze sem a szolgálati időhöz, sem a járulékfizetés mértékéhez. 
 
Kormányváltás esetén ezeket a kérdéseket az ellenzéknek el kell rendeznie – összegzett az interjú végén Korózs Lajos. 

Kapcsolódó párttagok