mszp.hu | Belföld
2020. március 31. 12:18

Rendezzék a rokkantnyugdíjasok és a nyugdíjasok helyzetét!

Rendezzék a rokkantnyugdíjasok és a nyugdíjasok helyzetét!
Ma egy éve járt le az Alkotmánybíróság által szabott határidő a rokkantnyugdíjasok helyzetének törvényi rendezésére.

Alkossa meg a kormány a szükséges törvényeket, és rendezze a nyugdíjasok helyzetét is! – szólított fel Korózs Lajos, az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának szocialista elnöke kedden, sajtótájékoztatón.

Felhívta a figyelmet: a másfél éve született alkotmánybírósági döntés kötelezettségeket rótt a kormányra, öt hónapot adva teljesítésükre. Megállapította azt is, hogy a kormány ez ügyben nemzetközi jogszabályokat sértett, és emberi méltóságukban is megalázta a rokkantakat.

„Kérdezem én, hogy közel másfél év miért nem volt elég a jogszabályok megalkotására?” – tette fel a kérdést, kiemelve: számításai szerint a kormány 2012 január elsejétől „500 milliárd forintot spórolt meg a rokkantakon”.

Kiemelte: volt rá példa, hogy a kormány helyett ő maga nyújtott be törvénytervezetet a szocialista párt parlamenti frakciója nevében a helyzet megoldására. „Tehát munkájuk se lett volna vele, csupán el kellett volna fogadni”.

De a Népjóléti Bizottság fideszes többsége még napirendre tűzni sem volt hajlandó az ügyet.

Korózs azt mondta: „megnyugtató lenne”, ha a kormány törvényben definiálná az állapotjavulás fogalmát, ahogy arra az Alkotmánybíróság is felhívta a figyelmet. Törvényben kellene rögzíteni azt is, mikor sikeres egy rehabilitáció, valamint egyértelműen rögzíteni kellene, hogy a komplex felülvizsgálatok és a később megállapított rehabilitációs és rokkantsági ellátás kapcsán milyen jövedelemcsökkenés történt.

A rehabilitáció sikerességéül azt jelölte meg, ha a munkavállaló valóságos állapota lehetővé teszi, hogy a nyílt munkaerőpiacon vagy védett környezetben az eredeti bérének legalább 80%-át megkeresse.

Megismételte a már kétszer benyújtott szocialista javaslatban foglaltakat a rokkantnyugdíjasok, illetve elhalálozásuk esetén a hozzátartozóik visszamenőleges kártalanítására.

„Megnyugtató lenne számomra az is, hogyha a kormány bocsánatot kérne azoktól az emberektől, akiket megalázott. Ez nem is kerül ráadásul pénzbe” – mondta.

A nyugdíjasok helyzetének rendezésére emlékeztetett az MSZP ötpontos védelmi csomagjának egyik sarkalatos pontjára, hogy vegyes indexálás szerint 6,5%-os nyugdíjemelésre kerüljön sor.

Megismételte indítványát: az emelt nyugdíj kifizetését április 6-án kezdjék meg januárra visszamenőlegesen, az esedékes novemberi nyugdíjkiegészítést pedig hozzák előre és szintén az áprilisi nyugdíjakkal fizessék ki.

Kapcsolódó párttagok