mszp.hu | Belföld
2022. június 08. 15:04

Rendkívül fontos a szakszervezetek megerősítése

Rendkívül fontos a szakszervezetek megerősítése
Rendkívül fontos a szakszervezetek megerősítése – jelentette ki Komjáthi Imre szocialista országgyűlési képviselő, az MSZP elnökhelyettese az ATV Start című műsorában szerdán.

„A kapitalista matek rettentően egyszerű. Hogyha van szakszervezet, akkor van bérharc. Küzdenek a jobb munkakörülményekért, van munkavédelem. Ez mind nagyon sok pénzbe kerül. Ha van szakszervezet, akkor ezért harcolnak, és akkor kevesebb jut a kapitalista zsebébe, és több a dolgozónak. Jobb munkakörülmények lesznek, több bér lesz” – mondta az elnökhelyettes.

Ehhez azonban kellenek a dolgozók: a támogatásuk, és a hitet adó, hitelességet mutató vezetők. Ma a szakszervezeteknek nincs elég forrása, jogi háttere, nincs támogatás mögöttük, így nem tudnak tagokat szervezni sem. Ha helyben gyenge egy szakszervezet, akkor kellene belépni az össz-szakszervezeti szolidaritásnak – sorolta.

Fontosnak nevezte azt az európai uniós döntést, mely szerint ki kell szélesíteni a kollektív szerződések körét és hatályát, és több lehetőséget adni ezek megkötésére.

A Fidesz „majdnem azt mondtam, tűzzel-vassal irtja” a kollektív szerződéseket – mondta –, 2010 óta építi le folyamatosan a szakszervezeti jogokat, ellehetetleníti a sztrájkot. Azt a következtetést vonta le: a szakszervezetek megerősítése „kormányváltás nélkül nem fog menni”.

Szakszervezeti sikerként említette a Suzukinál való harcot, amikor állandó nyomás alá helyezték a céget, miután az szakszervezet-alapítás miatt elbocsátott egy 14 éve ott dolgozó férfit.

„A cégnek rettentő kellemetlen volt, hogy a médiában ez megjelent; akkor az emberek látták az erőt, és elkezdtek csatlakozni”, ami jelentős taglétszám-növekedést eredményezett a Vasas Szakszervezetnél – mondta.

Az európai minimálbér-egyezségről azt mondta: fontos lépés történt a szabályozás terén, de ahhoz, hogy a magyar dolgozóknak több pénze legyen, az kellene, hogy a Fidesz-kormány ne a saját oligarcháinak és baráti körének, vagy a multinacionális cégeknek adjon pénzt, hanem a dolgozó embereknek, akiknek „most a létbiztonságuk van veszélyben”.

Újra ismertette az MSZP javaslatát az adómentes minimálbérre, mely azonnal 15%-os béremelést jelentene a minimálbéren foglalkoztatottaknak. Mint mondta, sokkal nagyobb mértékben is lehetett volna emelni a minimálbért, mint az Orbán-kormány tette, „csak ehhez baloldali kormány kellene, most meg jobboldali kormány van”, a minimálbér további emelésére jelenleg nincs kormányzati akarat.

Az MSZP szerint már a létbiztonsága van veszélyben azoknak az embereknek, akik egyre lejjebb csúsznak, „az infláció kieszi a far-hátat is már a pörköltből. Rajtuk kell segíteni” – mondta.

A szocialisták ezért a minimálbér adómentessé tételén kívül a svájci indexálás szerinti nyugdíj visszaállítását sürgetik, valamint az „örök rezsicsökkentést”: a panelprogram újraindítását és az úgynevezett Kádár-kockák szigetelését és energetikai felújítását uniós forrásokból.

Kapcsolódó párttagok