Rendkívüli közgyűlést börtönkórház-ügyben!

Rendkívüli közgyűlést börtönkórház-ügyben!
Az MSZP szerint a miskolci városvezetésnek minél hamarabb számot kell adnia, mit tud a beruházásról, s mi az álláspontja.

Rendkívüli közgyűlést hívatna össze a rabkórház ügyében az MSZP Miskolcon. Dr. Simon Gábor frakcióvezető azt mondta, elvárja, hogy dr. Kriza Ákos polgármester részletesen tájékoztassa a képviselőket arról, tud-e, s ha igen, mit tud a tervekről, s mi a városvezetés álláspontja. Szerinte, ha a tények ismeretében a képviselők egységesen úgy döntenek, hogy nem támogatják a beruházást, akkor a városnak élnie kell a felterjesztési jogával annak érdekében, hogy a kormányzat ne Miskolcon hozzon létre rabkórházat. Ha nincs egységes álláspont, akkor helyi népszavazást kell kiírni az ügyben. Dr. Varga László, Miskolc országgyűlési képviselője leszögezte, az MSZP a végsőkig elmegy annak megakadályozása érdekében, hogy a kormányzat ne a miskolciak megkérdezése nélkül, az emberek háta mögött döntsön ilyen horderejű kérdésben.

A két szocialista politikus erről szerdán beszélt sajtótájékoztatón.

Dr. Simon Gábor emlékeztetett arra, hogy amióta a rabkórház ügye nyilvánosságot kapott, a városvezetés mély hallgatásba burkolódzik, hivatalosan egy szót sem szól arról a témáról, amely a város közvéleményét élénken foglalkoztatja. Ugyanakkor Szabó Máté, a polgármesteri hivatal sajtó és kommunikációs osztályának vezetője egy facebookos kommentjében mégis sejtetni engedte, hogy támogatják a beruházást. „Ez lenne a városvezetés hivatalos álláspontja?" – kérdezte Simon. Az MSZP frakcióvezetője Szabó Máté hozzászólásának egy másik részére is reagált, jelezve, a szocialistákat sosem tájékoztatták a tervekről, mint ahogyan a közgyűlést sem, noha Szabó azt állította, erről „már három éve szó van".

Dr. Varga László hangsúlyozta: a legfontosabb városi ügyeket a közgyűlésben kell megbeszélni, azért választottak az emberek képviselőket, polgármestert. Az, hogy ha Szabó szerint erről a beruházásról már három éve tudnak, ám erről nem tájékoztatták a közgyűlést, a miskolciakat, s a hátuk mögött döntöttek, egész egyszerűen elfogadhatatlan. Emlékeztetett arra, hogy az egészségügyi intézményrendszer leterhelt, kevés az orvos, a szakképzett ápoló, az emberek csak hosszas várakozás után juthatnak hozzá a különböző ellátásokhoz. Kijelentette, a megyei kórháznak elsősorban a miskolciak, a borsodiakat kell szolgálnia, az itt élők ellátásának javítása a legfontosabb.