mszp.hu/MTI | alternatív költségvetés
2015. június 22. 15:51

Rendkívüli parlamenti ülés a menekültkérdés rendezéséért

Az MSZP rendkívüli parlamenti ülésen kezdeményezi megtárgyalni a menekültkérdés rendezését szolgáló két törvényjavaslatát.

 

Erről Harangozó Tamás, a párt frakcióvezető-helyettese beszélt hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón. Azt mondta, az idei költségvetés módosításával a kormány által kerítésépítésre szánt 22 milliárd forintot a migrációs nyomás kezelésére hivatott szervek számára csoportosítanák át a közmédiától.

Kifejtette: megdupláznák a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal dologi költségvetését, illetve forrást biztosítanának 300 munkatárs felvételére.

Harangozó Tamás azt mondta, 10 milliárd forintot adnának a rendőrségnek technikai eszközök, helikopter, drónok, szállítójárművek, terepjárók, hőkamerák beszerzésére a déli határszakasz védelme érdekében. Közölte, 7 milliárd forint a rendőrségen belül működő határrendészet megerősítésére, létszámbővítésre fordítanának.

Hozzátette: javasolják a büntető törvénykönyv módosítását is, hogy szigorúbban büntessék az embercsempészést. Példaként említette, hogy minősített esetben az embercsempészés 2-től 8 évig tartó szabadságvesztés helyett 5-10 évig tartó szabadságvesztéssel lenne büntetendő.

Az Országgyűlés rendészeti bizottságának alelnöke jelezte: gyűjtik az aláírásokat a rendkívüli ülés összehívásához, és szerinte másfél héten belül a Ház elé kerülhet a két javaslat.

Az országgyűlési törvény szerint a rendkívüli ülés összehívásához a képviselők egy ötödének (40) képviselőnek az aláírására van szükség.

A politikus értékelése szerint a magyar kormány az elmúlt öt hónapban szándékosan hagyta, hogy bevándorlók tízezrei pár nap itt-tartózkodás után továbbálljanak Nyugat-Európába.

Harangozó Tamás szerint úgy tűnik, összeurópai megoldássá kezd válni, hogy a bevándorlás kérdése kerítéssel megoldható. Egy ilyen típusú európai megoldás a magyar állampolgárok szempontjából is végzetes lehet, hiszen közel 600 ezren dolgoznak külföldön - mutatott rá.

Nincs egyéni út, mert az a schengeni övezet felbomlásához vezethet. Ha valóban népvándorlásról van szó, akkor azt Magyarország egyedül nem tudja megállítani, ehhez közös európai megoldásra van szükség - hangoztatta.