mszp.hu | Belföld
2021. január 26. 18:40

Rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez a demokrata ellenzéki szövetség

Rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez a demokrata ellenzéki szövetség
Rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezi a demokrata ellenzéki szövetség február elsejére, hétfőre, mondták el az MSZP, a DK, a Párbeszéd, a Jobbik, az LMP és a Momentum képviselői a Parlament előtt sajtótájékoztatójukon kedden.

A napirenden a kormány járvány- és gazdasági válságkezelése és a vakcinabeszerzések szerepelnek, melyekre az ellenzék külön parlamenti vizsgálóbizottságokat akar felállítani, valamint közös törvényjavaslat a médiaszolgáltatók hátrányos helyzetének megszüntetésére – mondta el Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik parlamenti képviselője.

Mint mondta, válaszokat követelnek a kormánytól, mert az intézkedései „nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket”: nem a megfelelő lépéseket tették.

Csárdi Antal, az LMP képviselője azt mondta: elkötelezettek, hogy számonkérjék a kormány tetteit, mert „jelen pillanatban úgy látjuk, hogy a magyar kormány, kihasználva a válság okozta helyzetet, nem tesz mást, mint a saját oligarcháit, a hozzá közel álló gazdasági érdekcsoportokat fizeti ki és tőkésíti fel, miközben a társadalom nagyobbik része, a gazdasági szereplők, a lét és nemlét határán billegnek”.

Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd képviselője, pártigazgatója azt mondta: kíváncsian várják, hogy a fideszes képviselők csak akkor hajlandóak-e dolgozni, amikor a Budapest-Belgrád vasútvonalat kell titkosítani, vagy a közalkalmazottak státuszát kell elvenni; vagy akkor is, amikor az emberek életéről és egészségéről van szó.

Felsorolta Orbán néhány „valóságtól elrugaszkodott” kijelentését: hogy „hogy állig felfegyverezve” várják a következő járványhullámot – miközben elég szűrőkapacitás sem volt -; hogy „emberi életekben mérik majd védekezés sikerességét”; hogy „mindenkit meg fognak gyógyítani”, vagy hogy „egy hétvége alatt be tudnak oltani mindenkit”. Ezeket Kocsis-Cake sorra cáfolta, nyilvánvalónak nevezve, hogy a kormány védekezése nem volt sikeres.

Arató Gergely, a DK frakcióvezetője az Európai Gyógyszerügynökség által nem engedélyezett kínai vakcinával szembeni széles körű aggodalomról beszélt. Arra kérte a kormányt: az egész ország aggodalmát oszlassa el, mert most „nem tudjuk, hogyan szerzik be őket, nem tudjuk, hogy kinek lesz ezen haszna, és akik végignézték velünk együtt azt, hogy tavasszal mi történt a lélegeztetőgép- beszerzéssel, a maszkbeszerzéssel, annak bizony joggal van aggodalma az iránt, hogy ezek tiszta és átlátható módon történnek-e.”

Mint mondta, ez ügyben nincs helye a politikai nyomásnak vagy „az oligarcháknak kedvező gazdasági mutyiknak”, „ez túl komoly kérdés ahhoz, hogy önmagában a Fideszre lehessen bízni.”

„Mert nem fürkészeknek és portyázóknak, hanem egészségügyi szakembereknek kell dönteniük arról, hogy milyen oltást kapjanak a magyar emberek, és lehetővé kell tenni, hogy ők pedig eldöntsék azt, hogy melyik oltásban bíznak” – hangsúlyozta.

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese a Klubrádió elhallgattatásáról beszélt, mely bár nem függ össze a járvánnyal, de „sajnos nagyon is aktuális”, mert a hatályos médiatörvényben lévő óriási joghézag miatt a rádió február 15-étől nem sugározhat tovább.

A szocialista politikus szerint két eset lehet: rossz törvényről van szó, amit „nem felkészült”, „buta” módon fogadott el az Országgyűlés fideszes többsége – ezt az MSZP által benyújtott javaslattal a Fidesz „reparálhatja” -, vagy „egyszerű, pitiáner politikai bosszúállásról” van szó, „akkor viszont derüljön ki az is”.

Idézte Orbánnak azt az Európai Parlamentben elhangzott „hajmeresztő mondatát, vagy (…) mellébeszélését, hazugságát”, hogy „ők sosem vetemednénk arra, hogy a tőlük független médiumokat vagy hangokat elhallgattassák”, miközben valójában, Harangozó szerint, a magyar törvényhozást, „az Országgyűlést használták eszközül a rádió elhallgattatására”.

Orosz Anna, a Momentum alelnöke, Újbuda alpolgármestere kijelentette: pártja parlamenten kívüli pártként is támogat minden olyan kezdeményezést parlamenten belül vagy kívül, ami a hatalom és a közpénzek elköltésének ellenőrzését erősíti.

„Ha a Fidesznek nincsen félnivalója, hogyha mindent megtesz azért, hogy a járvány ellen és ne kreált ellenségképek, (…) az Európai Unió vagy az ellenzéki pártok ellen küzdjön, akkor semmi oka nincsen arra, hogy ne támogassa ezeknek a vizsgálóbizottságoknak a felállítását és a rendkívüli ülésszak megtartását” - mondta.

Kapcsolódó párttagok