Belföld | rendőrség napja közlemény
2013. április 24. 17:12

Rendőrség Napja alkalmából

Sárkányölő Szent György napján, a Rendőrség Napja alkalmából kívánunk a Rendőrség teljes állományának erőt, egészséget, és köszönjük az elmúlt évben mindannyiunk biztonsága érdekében végzett szolgálatukat!

A mai nap a szakma előtti tisztelgésé, az ünneplésé. Azonban holnaptól ismét a küzdelmes hétköznapok következnek, a megoldandó feladatok száma egyre nő, a kezelendő társadalmi konfliktusok egyre élesebbek. A statisztikák szerint az előző évben több bűncselekményt követtek el, mint 2002 és 2010 között
bármikor. A lakosságot leginkább irritáló bűncselekmények száma különösen megnőtt.

Lassan szinte nem telik el nap, hogy valamilyen döbbenetes, erőszakos bűncselekményről szóló hír ne látna napvilágot. Köztük a legsúlyosabb, hogy rendőrök vertek halálra egy gyanúsítottat. Az erkölcsi megújulásról szónokló Fidesznek, de magának a belügyminiszternek sem volt még egy mondata sem az üggyel kapcsolatban.

Miközben a szegénységet növelő, elhibázott társadalom- és gazdaságpolitika következtében a rendőrség feladatai sokasodnak, a kormányzati sikerpropagandával szemben a munkakörülmények lényegesen romlottak. A Fidesz 2010-ben nagyobb megbecsülést és "jó fizetséget" ígért a rendőröknek. Ehelyett az Orbán-kormány befagyasztotta az illetményalapot, megnyirbálta a cafeteriát, korlátozta a ruhapénz felhasználását, továbbá megszüntette a szolgálati nyugdíjrendszert, és ezzel egyidejűleg szégyenletes lejárató kampányt indított a nyugállományú rendőrökkel szemben.

Kijelenthető, hogy a Fidesz által oly sokszor emlegetett 3500 fős létszámemelés pusztán legenda, hiszen a Rendőrségen belül mindenki tudja, hogy a felvett újoncok jelentős része már rég leszerelt, sok más korábban szolgálatot vállaló kollégájával együtt az anyagi kilátástalanság és a nyomasztó belső munkahelyi légkör miatt, amihez a folyamatos vegzáláson túl a súlyosan demoralizáló, a bírságolást erénynek beállító teljesítményértékelési rendszer is hozzájárul.

Az MSZP a közétett rendészeti programján keresztül is üzeni az állománynak, hogy egy év múlva, a kormányváltást követően olyan feltételeket teremt, amelynek eredményeként ismét helyreáll a rendőri szakma megbecsültsége. Olyan rendőrséget teremtünk, ahol a szakma szabályai szerint hagyják dolgozni a rendőröket, valamint olyan előmeneteli és illetményrendszert vezetünk be, ami minden rendőr számára folyamatos szakmai és anyagi fejlődést biztosít egész pályája során bárhol, bármilyen beosztásban teljesít szolgálatot.  A több évtizedes rendőri szolgálatot pedig egy megújított, korábbi anomáliáktól mentes szolgálati nyugdíjrendszer formájában fogjuk elismerni.

Harangozó Tamás,
az MSZP rendészeti ügyekért felelős elnökségi tagja,
az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának tagja