Népszava
2012. szeptember 14. 15:54

Rendőrt küldtek a közmunkásokat szervező MSZP-s képviselőre

Ordítanak azzal, aki nem a nők mellett vizel; ha vége a dinnyének, 1500 közmunkás lesz hirtelenjében a településen; ha rendesen akarnak dolgozni, saját szerszámmal kell robotolni; mindenki fél az országgyűlési képviselőtől - kirándulás Békésben.

Taktust ver a sportcipő, betont csiszol a műanyag klumpa, rezzenéstelenül fekszik fel a talajra a munkavédelmi bakancs - vagy másfél tucat közmunkás hajol össze egy asztal fölött, szigorúan közterületen. Mondják, a polgármester nem olyan vad fideszes, de a térség összes települése valójában Simonka domínium, ő a környék országgyűlési képviselője (másodállásban Pusztaottlaka első embere). Így egy közért előtt kell sub rosa konspirálni: "sokan Simonka földjein dolgoznak közmunkában, ha kipattan, hogy beugrottak a Közmunkás Szakszervezetbe, akkor máris fel is út, le is út", indokolja a "konspiráció" szükséges voltát egy középkorú hölgy.

És itt fogható a szegényember - aki nem tud dinnyézni, annak csak a közmunka jut, ha ugyan, kesereg egy középkorú férfi. Éppen kőművesként burkol közteret, saját szerszámmal, mert amit a hivatal ad, az két forintot sem ér. Ha rendesen akarunk dolgozni, a miénk kopik - háborog a bajusza alatt, holott a legolcsóbb vízmérték is négyezer forint. De nemcsak szerszámra nem futja, morog egy szaktárs, bérre se nagyon: csak az átlagos 47 ezer forintot fizeti (nyolc órára az önkormányzat), garantált szakmunkás-bérről hallani sem akar a hivatal. "Azt mondták, az csak annak jár, akinek érettségije van. Hát én ács vagyok meg kőműves, végzett, érettségim mégsincs."

A többieket leginkább az zavarja, hogy a heti bér 10.200 forint, akkor is, ha egyetlen forintot sem vonnak le, tehát hibádzik 1550. "Ha kérdezzük, hogy hova lett, mindig csak azt mondják, hogy egyéb költségre ment" - mormogják az asszonyok. Holott szerintük van itt pénz bőven: úgy tudják zömmel pályázati tőkéből, mintegy 40 millióért épült fedett quad-pálya, és úgy 50 millióért hoztak tető alá egy állatsimogatót. "Ahhoz is valahonnan Kecskemét mellől kértek kölcsön állatokat, amikor jött az ellenőrzés" - vehemenskedik egy ősz férfi, de a megjegyzésére csak a jelenlévők fele helyesel, a másik fele szerint szó nincs ilyesmiről.

Abban viszont mindenki egyetért, hogy más típusú beruházások kellenek. "Nézze, ha megszűnik a dinnye, akkor nyomban vagy 1500 közmunkás lesz a településen" - osztja meg a jövőtől való félelmeit egy helyi vállalkozó. Állítását azzal támasztja alá, hogy évi 3-4 millió kiló dinnyét nyom el exportra, mégis alig tudja "pozitív nullára" kihozni az utóbbi három évben a tucatnyi embernek kenyeret adó vállalkozását. Úgyhogy szép dolognak titulálja a közmunkás-szervezést, de nyomban oda is csördít Nyakó István szocialista honatyának, a szakszervezet társelnökének, és Kordás László főtitkárnak, hogy ugyan, melyik kormány tudná felpörgetni a gazdaságot, mikor ő akkor sem tud 100 ezernél többet fizetni az embereinek, ha megfeszül.

Lesz ez még rosszabb is - vizionál sötét jövőt egy harminc évet a dinnyeföldeken robotoló asszony. Szerinte mindjárt Erzsébet-utalványban adják a közmunka-bért, "mert le van az már osztva, hogy melyik boltban kell elkölteni". "Nem néznek ezek embereknek minket, úgy kezelnek, mint az állatokat" - erősít rá egy férfi, akivel azért ordítoztak Simonka földjén, mert 300 méterre ment el pisilni. "Nem vagyok én szégyellős, de ott voltak a lányok, hát azért sétáltam annyit" - indokol a férfi szemérmes önérzettel.

Mialatt folyik a panasz, két rendőrautó fordul az úton, és parkol a padkához. Mondja a járőr parancsnoka, hogy küldték őket, állítólag jobbikos demonstráció kerekedik, vessenek neki véget. De látják az MSZP-s képviselői igazolványt, mennek is tovább.

nepszava.hu

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=584561&referer_id=toplist