mszp.hu | Belföld | Oktatás
2016. március 10. 18:45

Rendszerjellegű változást az oktatásban!

Rendszerjellegű változást az oktatásban!
A magyar közoktatásnak rendszerjellegű változásra van szüksége – mondta Debrecenben Hiller István.

A magyar közoktatásnak rendszerjellegű változásra van szüksége – mondta Debrecenben Hiller István.

A pedagógusok, szakmai szervezetek javaslataival és követeléseivel a Magyar Szocialista Párt egyetért. Szeretnénk, ha a magyar közoktatás ismét emelkedő pályára állna. Ehhez meg kell szüntetni a KLIK-et, fel kell számolni Magyarországon a közoktatásban soha nem tapasztalt központosítást – jelentette ki az Országgyűlés alelnöke.

A politikus úgy vélekedett, hogy modern, az alapkészségekre összpontosító új Nemzeti Alaptantervre van szükség. Az MSZP az elmúlt 5 évben és az elkövetkező években is a nemzeti köznevelésről szóló törvény megváltoztatását és egy új, korszerű közoktatási törvény megalkotását akarja – hangoztatta.

A sajtótájékoztató második részében Pallás György szólt arról, hogy  Pósán László, Debrecen parlamenti képviselője ismét sajtótájékoztatót tartott, amelyen a közoktatásban történt konkrét lépéseket és intézkedéseket hangsúlyozta a Köznevelési Kerekasztal tárgyalásai alapján.

Ezek a „konkrét lépések”, javaslatok az oktatási helyzet módosulását jelenthetik, amennyiben valóban bevezetik őket – mondta a szocialista oktatáspolitikus, hozzátéve, hogy a jövő évtől „Pedagógus II.” fokozatba sorolandó, nyugdíj előtti pedagógusok elkerülhetik a méltatlan minősítést több évtizedes pedagógiai tapasztalataik alapján. Ez fizetési előmenetellel is járna. Tíz év vezetői tapasztalattal rendelkező minősített mesterpedagógusok pedig még órakedvezményben is részesülhetnének.

Pallás György kijelentette, nem ért egyet azzal, hogy a tanfelügyeleti és önértékelési kézikönyv is módosul, életszerűbb lehet. A szakmai irányítást és a pénzügyet pedig súlyozottabban szétszedik, akárcsak a felsőoktatásban. Az irányváltozások komoly előrelépést jelentenek Pósán László szerint.

Az nem irányváltás, hogy az egyházi, egyetemi és a megtűrt alapítványi fenntartás mellett továbbra sem engednék a nagy önkormányzatok iskola-fenntartási jogát. Az nem irányváltás, hogy továbbra is az állami iskolafenntartás kizárólagosságát erőltetik! És nem is paradigmaváltás, ahogyan az önkormányzati fenntartás helyett a KLIK szükségességéről Szita Károly polgármester, a Megyei Jogú Városok Szövetsége nevében lelkesen nyilatkozott.

1. Milyen irányváltás várható a tanulók terheléscsökkentésében? A tanulói óraszám csökkentésében? A lexikális tananyagcsökkentésben? A kötelező délutáni benn-tartózkodásban? Az érettségi vizsga szabályaiban? Az nem irányváltás, hogy a közösségi szolgálat teljesítésében napi 3 óra helyett 5 óra lesz megengedett!

2. Értsék már meg végre, hogy a kormányzati kommunikációtól eltérően az oktatásügy problémahalmazában nem a béremelés kérdései a legfontosabbak! És még csak nem is a KLIK adósság-milliárdjainak enyhítése!

A napokban ismertté vált az EU jelentése, amely szerint a magyar oktatás minden szinten romlott! Kérdéseink Pósán Lászlóhoz: Miért nem akarjuk megakadályozni, hogy a debreceni iskolahálózat is leromoljon? Miért kockáztatjuk, hogy az országos átlagra süllyedjen? Miért nem állítjuk vissza az iskolafenntartás érdekeltségét? Miért nem kérjük vissza Debrecen iskolafenntartó jogát?

Hallgat az oktatás problémáiról Debrecen polgármestere. Miért nem szólal meg? Miért jobb az intézményműködtetés felemás kötelezettsége az iskolafenntartás érdekeltségénél? Kérdezzük őt is: Miért nem akarja visszakérni a város az iskoláit? – mondta a politikus.

Kapcsolódó párttagok