mszp.hu | Belföld
2023. november 30. 09:07

Rendszerváltásra van szükség a munka világában is!

Rendszerváltásra van szükség a munka világában is!
Az MSZP Rendszerváltást! programja a munka világában is komoly változtatásokat eszközölne, hiszen a dolgozók jogait és munkabiztonságát garantálni kell. Ehhez magasabb bérekre és erős érdekvédelemre van szükség, fejtette ki pártja programjának munka világára vonatkozó részét Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke, országgyűlési képviselő csütörtöki sajtótájékoztatóján.
2010 óta a kormány azt próbálta elhitetni, azért kell a külföldi nagyvállalatokat sok-sok adófizetői forinttal „telepumpálni”, mert különben összecsomagolnak és elmennek. Ezzel szemben Komjáthi Imre szerint épphogy a magyar munkavállalók hagyták el hazájukat a kormány stratégiája miatt. Az MSZP célja, hogy hazajöjjenek a munkavállalók és hogy a jövőben ne menjenek el, ezt tisztességes bérekkel és rendszerváltással lehet elérni, fejtette ki az MSZP társelnöke. Pártja olyan országot akar, melyben minden magyart megillet a jólét és a boldogulás esélye. Ehhez szükség van az adómentes minimálbérre, magas bérekre és alacsonyabb adókra. Az oktatás és a gyógyulás tekintetében egyenlő esélyek kellenek, európai szintű bérek és az, hogy a nyugdíjak biztosítsák a megélhetést.
 
A szocialista politikus szerint nem igazságos, hogy a gyermekek jövője születésüknél eldől, hogy végeláthatatlanok az egészségügyi várólisták, hogy csak álom a saját lakás, hogy nincsenek megfizetve a dolgozók és magukra vannak hagyva az idősek. Ahhoz, hogy mindez megváltozzon, rendszerváltásra van szükség, az MSZP ehhez kínál alternatívát.
 
A dolgozók jogait és munkakörülményeit rendezni kell, emellett tisztességes béreket kell nekik biztosítani. Fel kell lépni az „egyenlő munkáért egyenlő bért” elv mellett, hogy ne kereshessenek kevesebbet a nők, mint a férfiak és a vidékiek, mint a nagyvárosban élők. A szakszervezetek és a munkaadók szervezetei között együttműködésre van szükség, a kormánynak pedig stratégiai partnerséget kell kötni a magyar munkavállalókkal és érdekképviseletekkel kell kötni. 
 
Komjáthi Imre kiemelte, hatalmas probléma, hogy a magyar dolgozók jelenleg rengeteget dolgoznak, azonban nagyon keveset keresnek és nagyon keveset pihennek. Magyarországon a fizetések alig fedezik a megélhetési költségeket, sok esetben nem is elég azokra. A Fidesz-kormány foglalkoztatáspolitikai eszközei elhibázottak, Magyaroroszág ezért is vált sereghajtóvá szinte minden fontos mutató tekintetében egész Európában.
 
Az MSZP társelnöke elmondta, pártja a dolgozói szegénység megszüntetéséért dolgozik, ehhez emelnék a minimálbért és a garantált bérminimumot, valamint adómentessé tennék azokat. Az európai minimálisbér bevezetésével 330 ezer forintra emelkedne a minimálbér. Fékekre és ellensúlyokra van szükség ma is, a dolgozók létbiztonságára kell nagy hangsúlyt fektetni, nem a vállalatok bevételére, folytatta a feladatok felsorolását a szocialista társelnök.
 
Komjáthi Imre kiemelte, a kormány úgy táncol, „ahogy az ázsiai nagytőke fütyül”, hiszen egy törvénymódosítással megszüntetnék a kötelező munkaorvosi vizsgálatot. Ez szerinte elfogadhatatlan, hiszen a munkavállalók egészségének védelme alapvető fontosságú. 
 
A szocialista országgyűlési képviselő szerint a vállalatokon belüli bérkülönbségeket a lehető legjobban csökkenteni kell. Ezért a vállaltvezetők bónusza nem haladhatná meg az alapbérük 20%-át, a minimálbér tízszeresét meghaladó vezetői bér afeletti része pedig nem lenne levonható költségként a vállalat adóalapjából. A jelenlegi közalkalmazotti illetménytábla szakmai bértáblákra kellene cserélni, melyek díjaznák az adott terület szakmai értékeit és ösztönöznék a magasabb teljesítményt.
 
Komjáthi Imre kifejtette, a nagyvállalatoknak magasabb kulcson kell adóznia, hiszen a hatalmas bevételeket sokszor a dolgozók kárára teremtik meg. A társasági nyereségadó legyen 15 százalék, ebből csak 12 százalék menjen az állami kasszába, a maradék jusson a dolgozókhoz nyereségrészesedésként.
 
A jóléti társadalom a skandináv modellel megvalósítható lenne. A magas bérek mellett kiemelkedő szintű közszolgáltatások biztosítják a jólétet az északi államokban, ez Magyaroroszágon is véghez vihető. A dolgozók jogait és munkakörülményeit garantálni kell, nem szabad hagyni, hogy kizsigereljék őket a nagyvállalatok.  Ezt kollektív szerződésekkel és erős érdekvédelmi szervezetekkel lehetne megelőzni. Ezekre lenne pénz, ha megérkeznének az uniós források. 
 
A társadalom összekötőereje a szolidaritás, ma már egyre többen maguknak vallják a szociáldemokrata értékeket. „Aki le akarja váltani a Fideszt, annak az MSZP jelenti a megoldást” – hangsúlyozta Komjáthi Imre, hozzátette, pártja nem az ellenzéki civakodással van elfoglalva, hanem megalkotta azt a programot, mely megoldást jelent az ország gondjaira.

Kapcsolódó párttagok