eszon.hu | Belföld | fizetésemelés 2015
2015. december 08. 09:38

Rengetegen követelnek fizetésemelést

Miskolcon is gyűjt aláírásokat a fizetésemelésért az MSZP. Van pénz, csak erre kell fordítani, nem pedig rongyrázásra.

Rengetegen állnak meg az MSZP standjainál, illetve mennek be a párt Corvin utcai irodájába, s írják alá a fizetésemelést követelő aláírásgyűjtő íveket Miskolcon. Ez nem csoda: mindenhol, de különösen ebben a régióban komoly problémát jelent a dolgozói szegénység. Minderről dr. Varga László országgyűlési képviselő beszélt kedden. Az MSZP-s politikus botrányosnak nevezte, hogy a Miskolc Holding és a városvezetés – ellentétben a korábban ígértekkel – két év alatt adna egyszeri, minimális, 3 százalékos béremelést a városi cégek dolgozóinak. A szocialisták ezzel nem értenek egyet, ők támogatják a Holding-dolgozók bérkövetelését.

„Nem lehet sikeres az az ország, ahol az emberek fele a létminimum alatt él" – jelentette ki dr. Varga László. Hangsúlyozta: a 2010 óta regnáló Fidesz-kormány politikája miatt az elmúlt években folyamatosan nőtt a dolgozói szegénység, ma már egyre kevesebb ember képes megélni a heti 40 órás munkájából. A torz statisztikai adatokkal azt bizonygatja a kormányzat, hogy nőtt a foglalkoztatás az országban, ám a növekedés jelentős részét a közmunka program adja, ami még a minimálbérnél is kevesebb fizetéssel jár. Nem csoda, hogy az elmúlt öt év során több százezren hagyták el az országot, hogy munkát, a megélhetéshez elegendő fizetést kapjanak külföldön. Ezt a folyamatot csakis az MSZP által szorgalmazott fizetésemelési programmal lehet megállítani. Ezért döntött úgy a szocialisták kongresszusa november végén, hogy az ügy érdekében országos aláírásgyűjtő akciót is indítanak. Az akció Miskolcon is elkezdődött, s a tapasztalatok szerint nagyon sokan hajlandóak aláírni, a nevüket is adni a kezdeményezéshez.

Az MSZP követelései a következők:

• egyetlen közalkalmazott sem kaphat havonta nettó 150 ezer forintnál kevesebb fizetést;
• minden közalkalmazott fizetését legalább 50 százalékkal meg kell emelni;
• ösztönözni kell a versenyszférában a fizetésemelést, és erről tárgyalni kell az érintettekkel;
• be kell vezetni a nettó 100 ezer forintos minimálbért. A középfokú végzettséget igénylő szakmákban nettó 125 ezer forint legyen a bérminimum;
• a legalább 3 éve közalkalmazottként dolgozók nettó fizetése minimum 150 ezer forint legyen havonta. A felsőfokú végzetséggel rendelkezőknél a minimumfizetés 175 ezer forintra, az egyetemi végzettséggel rendelkezőknél minimum 200 ezer forintra nőjön.

Varga hangsúlyozta azt is, hogy a kétkedők állításával ellentétben igenis van pénz a fizetésemelési program végrehajtására. Erre lehetne fordítani például a GDP-növekedésből származó bevételeket, de a drágán működő állam leépítése, a luxuskiadások lefaragása, a feketegazdaság legalább részbeni kifehérítése is sok százmilliárdos, e célra elkölthető tételt jelentene. A szocialista képviselő szerint az adóhátralékok beszedési hatékonyságát is növelni kell, elképesztő, hogy létezik például olyan magánszemély, aki 13 milliárd forinttal tartozik az adóhatóságnak.

Kapcsolódó párttagok