mszp.hu | Belföld
2024. március 22. 10:59

Reptérvásárlás helyett a közösségi közlekedést kellene fejleszteni!

Reptérvásárlás helyett a közösségi közlekedést kellene fejleszteni!
Küszöbön áll a Budapest Airport visszaszerzésének ügye, hiszen az illetékes miniszter, Nagy Márton szerint a felek közötti tárgyalássorozat a célegyenesbe fordult. A sajtóhírek alapján akár heteken belül megszülethet a megállapodás a ferihegyi repülőtér visszavásárlásáról.
A napvilágot látott információk alapján 1536 milliárd forintért veheti meg az állam a Budapest Airportot. 4 milliárd euró óriási összeg, amelyből az állam európai szintre tudná hozni a hazai közösségi közlekedést. 
 
A tömegközlekedés fejlesztése mellett szól az is, hogy amíg a ferihegyi légikikötő éves utasforgalma nagyságrendileg 20 millió fő, addig a közösségi közlekedést pedig napi szinten több millió ember használja. 
 
Az összeg nagyságrendjét pedig jól érzékelteti, hogy a Volánbusz nagyjából 6000 db autóbuszból álló – viszonylag fiatal átlagéletkorú – járműflottáját teljes egészében vadonatúj járművekre lehetne cserélni, és még akkor is bőven maradna a fent említett összegből. 
 
A kötöttpályás közlekedés fejlesztésének tekintetében is óriási előrelépést jelenthetne ez az összeg, hiszen a reptérvásárlásra szánt 4 milliárd euróból a MÁV elöregedett, korszerűtlen járműflottája is megújulhatna, és maradna összegből bőségesen a HÉV szerelvényeinek lecserélésére is. 
 
Hamis tehát a kormányzat állítása, hogy a közösségi közlekedés válságára a kormány forráshiány miatt nem talál megoldást. Az MSZP szerint van pénz a közösségi közlekedés fejlesztésére, csak az állam nem a megfelelő célokra költi el. 
 
Dr. Varga László, az MSZP elnökhelyettese
 

Kapcsolódó párttagok