Republikon Intézet | Belföld
2017. február 16. 18:10

Republikon: Botka a legalkalmasabb a bizonytalanok megszólítására

Republikon: Botka a legalkalmasabb a bizonytalanok megszólítására
Mindössze két hónap alatt beérte a jelenlegi miniszterelnököt a jelöltek közötti népszerűségi versenyben Botka László. A Republikon által publikált adatokat ezer fő személyes megkérdezésével készült reprezentatív kutatás támasztja alá.

A pártok közötti verseny állóvizét Botka László kavarhatja fel- áll a kutatás összefoglalójában. Ugyan a jelenleg ismert miniszterelnök jelöltek versenyét hajszál híján Orbán Viktor vezeti, Botka László is igen népszerű a választók körében – írják. A jelenlegi kormányfőt a megkérdezettek 46 százaléka kedveli, vagy kifejezetten kedveli, Botka Lászlóról, a válaszadók 44, Vona Gáborról a válaszadók 31 százalékának van pozitív véleménye.

Azt láthatjuk tehát, hogy a miniszterelnök-jelöltek népszerűségének versenyében nem annyira Vona Gábor, hanem jóval inkább Botka László tud a miniszterelnök kihívója lenni. Érdemes megnézni a jelöltekről kialakult véleményt pártpreferencia szerint is. A Jobbik szavazói ebben az esetben is nagyon hasonlóan gondolkodnak a Fidesz, illetve az MSZP jelöltjéről: Orbán Viktort 18 százalékuk, Botka Lászlót 16 százalékuk kedveli, tehát csupán a jelöltek személyére leszűkítve nem nagyobb az elutasítottsága az MSZP-nek, mint a Fidesznek. Ami fontos különbséget jelenthet a három jelölt között az a bizonytalanok körében mért népszerűség: az eredményekből úgy tűnik, hogy Botka László lehet a legalkalmasabb jelölt arra, hogy megszólítsa a pártpreferenciával nem rendelkezőket, mivel neki jóval magasabb a kedveltsége (44 százalék) az említett csoportban, mint akár Orbán Viktornak (29 százalék), akár Vona Gábornak (26 százalék).