mszp.hu | Belföld
2024. március 20. 13:50

Repülő forintok nyomában. Hova könyvelik a több milliós szalámis szendvicseket?

Repülő forintok nyomában. Hova könyvelik a több milliós szalámis szendvicseket?
“Nem tudom mit, hova könyvelnek el” - feliratú molinó előtt tartott sajtótájékoztatót Komjáthi Imre a Külgazdasági- és Külügyminisztérium épülete előtt. A mondat Szijjártó Péter szájából hangzott el pár nappal ezelőtt, arra a riporteri kérdésre, mi került a kairói repülőútján felszolgált vacsorán 5,5 millió forintba. Az MSZP társelnöke továbbra is válaszokat vár kérdéseire, a külügyminiszternek el kell számolni az adófizetői forintok elköltésével.

Szijjártó Péter saját bevallása szerint is sok pénz 5,5 millió forint a repülős étkezésre, ráadásul úgy, hogy állítása szerint útjai során szalámis szendvicseket szoktak felszolgálni, azt azonban nem tudja, mit, hova könyvelnek el. 

Komjáthi Imre szerint igenis el kell számolni az adófizetői forintok elköltésével. Az teljesen rendben van, ha egy felelős miniszter szalámis szendvicseket fogyaszt útjai során, de az nincs, hogy több százmillió forintot költ az utazásaira és hogy már nem felel meg a katonai gép sem, hanem luxusjettel közlekedik, valamint, hogy nem tud válaszolni olyan kérdésekre, melyek az adófizetők pénzét érintik. Az MSZP társelnöke szerint az emberek választ érdemelnek, fontos volna megtudni, Szijjártó Péter utána jár-e, mit, hova könyveltek utazása során.  

Tavaly látott napvilágot az ügy, ennek nyomán először Szijjártó Péterhez fordult írásbeli kérdéssel Komjáthi Imre, onnan azonban a Honvédelmi Minisztériumhoz irányították, ahol a hatályos jogszabályok szerint szabályosnak nevezték az utazást. A szocialista országgyűlési képviselő azonban nem adta fel, Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordult, hogy megtudja, jó szemmel nézi-e ezt a dőzsölést. A miniszterelnök azonban visszairányította Komjáthi Imrét a Honvédelmi Minisztériumhoz, akik korábbi válaszokra hivatkoztak. Ekkor jött az ügyben a fordulat, Szijjártó Péter egy tévéműsorban zavarában azt mondta, nem tudja mit, hova könyvelnek el. 

Komjáthi Imre szerint, ha valóban szalámis szendvicseket ettek ezeken az utakon, akkor kérdés, mi került fejenként 110 ezer forintba, ugyanis ezek 300 forintból elkészülnek, paprikával és paradicsommal együtt. Ha igaz, hogy 5,5 millió forintból szalámis szendvicset ettek, akkor az újabb bizonyíték a rendszer romlottságára. 

Az MSZP szerint ez nincs rendben, Komjáthi Imre újabb kérdésekkel fordult a Honvédelmi Minisztériumhoz, hogy elszámoljanak az adófizetők forintjaival és elmondják, mit, hova könyveltek el. 

Kapcsolódó párttagok