mesterhazyattila.hu
2011. május 08. 10:49

Részek vagy egész?

A bűnt üldözni kell és meg kell büntetni a bűnösöket. Az MSZP sosem képviselt más álláspontot. Pártelnökként az egyik legfontosabb célkitűzésem az volt és marad, hogy a Magyar Szocialista Pártnak ki kell vetnie magából a korrupt politikusokat, hogy ne az ő árnyékuk vetüljön mindannyiunkra, hogy ne kevesek bűne alapján ítéljék meg a becsületes többséget.

Minden olyan törekvéssel egyetértek, amely a politikai korrupció kiirtásához vezet, legyen az a mi oldalunkon vagy másén. Mindenkivel hajlandó vagyok az együttműködésre, ha ez a célja.

Ettől azonban gyökeresen eltérő helyzet, amikor a kormány azokat is besározza, akik nem követtek el bűncselekményt, akik talán hibáztak, de nem szegtek meg egyetlen törvényt sem. A politikai csatákat a politikusoknak egymás közt kell megvívniuk. Az igazságszolgáltatás nyomás alá helyezésével, manipulálásával jogállamban nem lehet élni.
Ha valaki ezt teszi, az nem demokrata.

Nem tűrhetjük el, hogy egyenként levadásszanak bennünket!

Az MSZP elnökeként kiállok mindenki mellett, akit igaztalan vád ért, akit rágalmaznak, akit le akarnak járatni. Legyen az bárki, egyszerű állampolgár, volt képviselőnk vagy volt pártelnökünk.

Az ilyen esetek azt is megmutatják, mennyire fontos, hogy a kormánnyal szembenállók igazi politikai közösséget alkossanak. Hogy ne egymást tekintsék ellenfélnek. Mikor igaztalan vád ér valakit, nagyon fontos, hogy legyen, aki kiáll mellette. Világosan látszik: a kormánypárt érdeke és hovatovább utolsó reménye, hogy a demokratikus ellenzék különböző csoportjai között fennmarad a bizalmatlanság, a rivalizálás.

Nem arról van szó, hogy minden ellentétet félre kell tennünk, és nem is arról, hogy az ellenzék sokszínűsége ne járhatna előnyökkel. De arról igen, hogy ha lehetetlenné válik az együttműködés azok között, akik a leglényegesebb ügyekben közel állnak egymáshoz, akkor az Orbán-rendszer hatalmon maradásához járulunk hozzá.

Nem kötelező együtt gondolkodnunk, nem kötelező együtt cselekednünk. Ám az utóbbi egy év eseményei az MSZP-n belül és az MSZP-n túli ellenzék határain belül is mindenkit rádöbbenthetnének arra, hogy egymás nélkül ez nem fog menni. Ha az egyéni ambíciók kerekednek felül, ha részérdekek hasítják szét az ellenzéki tábort, akkor valójában Orbán Viktort erősítjük.

Nem hiszem, hogy ezt akarjuk. Nem is akarhatjuk, hiszen Orbán politikája romlásba dönti Magyarországot. El lehet dönteni, van-e annyira fontos a Fidesz megállítása, hogy ennek érdekében megteremtsük a bizalom és az együttműködés légkörét. Nekünk, akik így gondolkodunk, a sokszínűséget tiszteletben kell tartanunk, de partnerként kell tekintenünk egymásra. Csak így lehet újra demokratikus kormánya a Köztársaságnak.