eszon.hu | Belföld | vízóra Miskolc
2015. szeptember 09. 00:44

Részsiker vízóracsere-ügyben

Jelentősen csökkentette a vízóracsere és a plombálás tarifáját a Mivíz. Titokban. Ez azonban nem elég.

Beismerte a vízóracserével kapcsolatos törvénytelenséget és a kizsákmányoló jellegű visszaélést a miskolci vízszolgáltató és a cég tulajdonosa, a miskolci önkormányzat azzal, hogy az előbbi augusztus közepén – sunnyogva, mindenféle hírverés nélkül – drasztikusan csökkentette a vízóracseréért és a plombálásért fizetendő díjtételeket. Ez az MSZP keddi miskolci sajtótájékoztatóján hangzott el. A párt információi szerint egy darab vízóra cseréje ma már 14.900 forint + áfa helyett 6.200 forint + áfába, egy plombálás 10.600 forint + áfa helyett 3.900 forint + áfába kerül. Mindez azonban csak részsiker, hívta fel a figyelmet dr. Varga László országgyűlési képviselő és dr. Simon Gáborönkormányzati frakcióvezető, a teljes siker az lesz, ha a Fidesz másfél évvel ezelőtti ígéretének megfelelően térítésmentesen plombálnának, s cserélnék ki a vízórákat.

A két szocialista képviselő az elmúlt hónapokban több alkalommal is szóvá tette, hogy Miskolcon az idén jóval többet kellett fizetni a vízóracseréért, plombálásért, mint tavaly. A brutális drágulás oka, hogy ma már csak az önkormányzati tulajdonú Mivíz Kft. végezheti el a vízórák plombálást, a cég tarifái viszont szemérmetlenül magasabbak, mint a korábbi piaci árak.

Pedig 2014 februárjában, az országgyűlési választások előtt Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a rezsicsökkentések végrehajtásáért felelős fideszes munkacsoport vezetője jelentette be, hogy a kormány a mérőórákkal kapcsolatos összes költség szolgáltatókra terheléséről döntött. A kormánypárti politikus akkori közlése szerint az intézkedés minden típusú mérőórát érint, és a lehető leggyorsabban be kívánják vezetni.

Ehelyett viszont Miskolcon nemhogy csökkentek, de még nőttek is az árak.

Ezt kérte számon az MSZP többször is a miskolci fideszeseken, mit több, a kormányzaton is, de érdemi választ egyetlen alkalommal sem kaptak. Simon az önkormányzat közgyűlésén vetette fel a problémát, Varga pedig a parlamentben kérdezett a kormányzattól. Utóbbit arról tájékoztatták, hogy a mellékvízmérők cseréjét hatósági árassá teszik, az árat a miniszter állapítja meg. Ez sem történt még meg. A törvényt ugyanakkor várhatóan októberben ismét tárgyalja a parlament.

Közben az MSZP azt is bejelentette, hogy a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordul az ügyben. A GVH ugyanis a közelmúltban kizsákmányoló jellegű visszaélésnek minősítette a pécsi víziközmű-szolgáltató cég mellékvízmérőkkel kapcsolatos árképzését. A miskolci áraknál jóval kedvezőbb tarifával dolgozó Tettye Forrásház Zrt.-t súlyos büntetéssel sújtották, s eltiltották a jogsértő magatartás további folytatásától.

Valószínűleg ettől rettenhetett meg a miskolci vízszolgáltató, amikor augusztus közepén – az MSZP információi szerint – új, jóval alacsonyabb árakat vezetett be a vízóracserékre és a plombálásra. Mindezt persze fű alatt, a változásról se a Mivíz, se a tulajdonos önkormányzat nem adott ki semmiféle közleményt, az új tarifákról a Mivíz honlapján sem találni semmit.

A szocialisták nem elégszenek meg a részsikerrel, továbbra is várják, hogy a szolgáltató térítésmentesen végezze el a cserét és a plombálást. Dr. Simon Gábor ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a minden jel szerint törvénytelenül beszedett különbözetet vissza kellene fizetni a fogyasztóknak.