mszp.hu | Belföld | Rétvári Bence közlemény tanulás
2014. február 14. 15:59

Rétvári Bence amnéziában szenved

Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára azzal vádolta meg az ellenzéki összefogást, hogy kormányra kerülve ismét tandíjat vezetne be, és ezzel elvennék a fiataloktól az ingyenes tanulás lehetőségét.

Sajnálom, hogy Rétvári Bence amnéziában szenved. Elfelejtette, hogy az Orbán-kormány az elmúlt négy év alatt több tízmilliárd forintot vont ki a felsőoktatásból. Amennyiben a hallgatók a tavalyelőtt indult nagy diáktüntetéseken nem hívják fel a közvélemény figyelmét a kormány hazugságaira, A Fidesz nem csak tandíjat vezetett volna be, hanem a teljes önköltség megfizettetésével finanszírozták volna a felsőoktatás egészét.

Rétvári Bence elfelejtette továbbá azt is, hogy a képzési díjakat átlagosan két és félszeresére emelték, sok ezer hallgatótól elvéve ezzel a továbbtanulás lehetőségét. Tette ezt az a miniszterelnök, aki húsz évig a tandíj ellen határozta meg politikáját.
 
Rétvári államtitkár úr arra sem emlékszik, hogy több szak esetében megszüntették az állami finanszírozású helyeket. Ha nem szólaltak volna meg a hallgatók, sok helyen ma sem lenne államilag támogatott képzés.

A tankötelezettség 16 évre való leszállításával, a szakképzés lebutításával együtt ezek az intézkedések azt eredményezték, hogy sok ezer jó képességű, tehetséges fiatalnak le kellett mondania a tovább tanulásról, miközben azt is tudjuk, hogy a diplomások egy kritikus mennyiségére minden fejlődni akaró országban szükség van.

A tudás megszerzése nem kiváltság, nem kegy, hanem alapvető jog. A Mesterházy-kormány hivatalba lépésekor haladéktalanul rendezzük a felsőoktatás finanszírozásának kérdését, és garantáljuk, hogy minden fiatal térítésmentesen kezdhesse meg egyetemi tanulmányait.

Kunhalmi Ágnes,
oktatáspolitikus, elnökségi tag