mszp.hu | Belföld
2021. november 15. 12:54

Rezsicsökkentés: aki kevesebbet fogyaszt, az kapjon több kedvezményt!

Rezsicsökkentés: aki kevesebbet fogyaszt, az kapjon több kedvezményt!
A Fidesz-kormány rezsicsökkentése, családtámogatási és adórendszere az amúgy is jobb pénzügyi helyzetben lévő társadalmi csoportoknak juttatott nagyobb kedvezményt. Az MSZP azt javasolja: azok a családok kapjanak több kedvezményt, akik kevesebbet fogyasztanak – mondta Tóth Bertalan a Spirit FM műsorában hétfőn.

A szocialisták társelnöke szerint erre utalt Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt is, hogy a jelenleg hatályos „úgymond rezsicsökkentés” a nagyfogyasztóknak kedvez: „minél többet fogyaszt valaki, annál több kedvezményt kap”.

Példának hozta, hogy a Fidesz rendszerében 10 ezer forintos gázszámlánál 2500 forintos megtakarítást lehetett elérni, 100 ezer forintosnál, például ha valaki nagy villában lakott és uszodát fűtött a gázzal, viszont már 25 ezer forintot.

Az MSZP javaslata sávos rendszert tartalmaz, mely szerint aki kevesebbet fogyaszt, nagyobb kedvezményt kap a rezsiből. A szocialisták 14-szer nyújtották be ezt a javaslatot a Parlamentben, de a Fidesz mindannyiszor leszavazta – mondta el.

Rámutatott: 2014-15-től egészen a mostani árrobbanásig többet fizettek a gázért a magyar családok, mint amennyiért a magyar gázkereskedő állami cég megvásárolta azt.

„Több mint 100 milliárd forintnyi nyereség keletkezett ebből a gázkereskedőnél, amit nem juttatott el a Fidesz-kormányzat a családokhoz” – kifogásolta.

Az MSZP rendszere egyrészt segítené a kis keresetű családokat: megtartaná a családi kedvezményes árszabást, ami most is érvényben van, és arra ösztönözné a fogyasztókat, hogy takarékoskodjanak. Az MSZP-nek erre is van programja: hogy a családok a saját fűtésszámlájukat állami segítséggel, a fűtésrendszer korszerűsítésével és szigeteléssel csökkentsék.

Egy ingatlannál 30-40%-os fogyasztásmegtakarítást is eredményezhet az ilyen felújítás, „de ebben segíteni kell a magyar lakosságnak” – mondta. „A legolcsóbb energia az el nem fogyasztott energia” – mutatott rá.

A szocialista javaslat, hogy a kormányzat biztosítson uniós és magyar forrásokat évente közel 200 ezer lakás felújítására, épületszigetelésre, fűtéskorszerűsítésre, már szerepel az ellenzék Közös Alap nevű programalapjában – mondta el. A javaslat szerint uniós forrásokkal és állami támogatásokkal központi, állami programot kell indítani. Kiemelte: ez jó a helyi gazdaságoknak, a helyi vállalkozásoknak és a családoknak is.

Elmondta: ez a program más, mint a fideszes kormányzat által most működtetett hitelkonstrukció, ami nagyon nagy önerőt és hitelt igényel, ezért a családok nem is tudják kihasználni a kormány biztosította keretet.

Hozzátette: az Európai Unió közel 100 milliárd forintot biztosított Magyarország számára épületszigetelésre az előző finanszírozási ciklusban, a Fidesz-kormány azonban nem a lakosságnak juttatta el ezt a pénzt, hanem kormányhivatalokat újított föl és állami intézményeket szigetelt le belőle.

Kérdésre megismételte: az MSZP nyitott Márki-Zay Péter kérésére egy hetedik parlamenti frakció ügyében, de a döntéshez a hat együttműködő ellenzéki párt konszenzusára van szükség.

 

 

 

 

Kapcsolódó párttagok