Belföld | rezsi közlemény
2013. március 12. 14:16

Rezsicsökkentő szemfényvesztők

"Mi Európában, így hazámban is elsősorban az energiatakarékos megoldásokat támogatjuk, többek között a családi házak külső hőszigetelését és a lakóházak energetikai korszerűsítését. Az energiahatékony beruházásokkal hosszabb távon és érdemben csökkenthetjük az európai, így a magyar háztartások rezsiszámláit. A magyar kormány tíz százalékos rezsicsökkentése szemfényvesztő osztogatás, de azért érdemel támogatást, mert legalább átmenetileg segít valamit az állampolgárok egy részének: azoknak, akiknek még van miből egyáltalán kifizetni a rezsijüket. Kérdéses, hogy a leginkább rászorulóknak, a szegényeknek jelent-e bármiféle könnyebbséget? Jó lenne, de biztosan nem jelent tartós megoldást. A rövidtávú intézkedések helyett, olyan befektetések kellenek, amelyek alacsonyan tartják a rezsiszámlákat, garantálják az energiaellátás biztonságát. Ilyenek többek között a panelházak és más épületek szigetelése, valamint a megújuló energiaforrások fejlesztése." - húzta alá Tabajdi Csaba, a Környezetvédelmi Bizottság tagja írásbeli hozzászólásában "Az energiagazdag jövő" kapcsán rendezett európai parlamenti vitában Strasbourgban.

"Európa szerte lépéseket tesznek az általános közüzemi szolgáltatási minimum bevezetése érdekében. Erre Magyarországon is égető szükség lenne, mert ezzel minden esetben biztosíthatnánk a szükséges áram- és gáz-mennyiséget az állampolgároknak. Így elkerülhető lenne az, hogy az alacsony jövedelmű fogyasztók villanyóráját lekapcsolják és kiszolgáltatott helyzetbe kerüljenek. Különösen fontos ezért, hogy az Európai Parlament kiemelt figyelmet fordít az energiaárak társadalmi hatásaira, a sérülékeny háztartások problémáira." - hangsúlyozta a szocialista politikus.

A magyar EP-képviselő hozzátette: "Az előző szocialista kormányok által indított panelprogram keretében több mint 260.000 panellakás energiatakarékos felújítását végezték el Magyarországon. A komplex energetikai felújítást uniós felzárkóztatási forrásokból, és állami, vagy önkormányzati támogatásból, illetve a lakók önrészérből finanszírozták. Érthetetlen, hogy a jelenlegi magyar kormány miért számolta fel a korábban sikeres panelprogramot. Ezzel sajnálatos módon megfosztott több százezer családot, hogy lakásuk felújításával akár 45-60%-ot spóroljanak a havi rezsiköltségükön. Ez lenne a tartós megoldás!"