mszp.hu | Belföld
2023. január 04. 13:24

Rezsikompenzáció: nem látni a logikát

Budapest II. kerülete 234 millió forint rezsikompenzációt kapott, ez gyakorlatilag a Gyarmati Dezső uszoda fűtési költségére elég – mondta Őrsi Gergely, a kerület polgármestere a Klubrádió Esti gyors című adásában kedden.
Ez a fele Budapest sok szempontból hasonló XII. kerülete támogatásának, de az V. kerület is két-két és félszer ennyit kapott – mondta el.

A kompenzációról nyilvánosságra került táblázatban nem látni „azt a logikát, Illetve pontos számítási módszert, hogy mi alapján döntötték el, hogy melyik kerület mennyit kap”. Nem lakosságarányosan, de nem is kerület nagysága vagy gazdasági ereje szerint számolták az összeget – mondta.

Ismertette: a kerület nemcsak a spórolásra helyezte a hangsúlyt, bár kedvező, illetve előrelátó energiabeszerzéssel március végéig a rezsicsökkentett árnál is olcsóbban tudják biztosítani az energiát.

„Mi azt tanultuk és a mentén politizálunk, hogy akkor kell spórolni, amikor van miből” – mondta.

Ezért racionális gazdasági döntéssel nyitva tartották minden kulturális intézményüket és
sportlétesítményüket, hogy „átcsábítsák” a közönséget onnan, ahol azokat bezárták; a működő intézmények így bevételt termelnek – közölte.

Őrsi nagyon eredményesnek nevezte a kerület programját az üres üzlethelyiségek újranyitására; mint mondta, több száz jelentkező volt pályázatukra. Ezt azért nevezte nagyon értékesnek, mert, mint föltette a kérdést, „ki az, aki most bele mer vágni
egy új vállalkozás nyitásába” a mostani gazdasági környezetben, még ha az önkormányzattól kap is ösztönzést, támogatást?

A Margit-negyed program kifejezetten azt a célt szolgálja, hogy az egykor kiskereskedelmi és kisiparos funkcióval bíró üzletek vissza tudjanak térni a Margit körútra, illetve olyan kulturális és civil szervezetek, kávézók, galériák, kiállítóterek és üzletek telepedjenek meg az üres önkormányzati ingatlanokban, amelyek vonzzák a gyalogosforgalmat. Ezért nevezte fontosnak azt is, hogy sikerült a kerületnek újranyittatnia a negyed szívében, a Török utca és a Margit körút sarkán lévő postát, és hogy a megújuló Fény utcai piacra is minél több kereskedő és áru jöjjön.

Mint mondta, a kerület segítséget nyújt az induló vállalkozásoknak vagy galériáknak, hogy anyagilag is kedvező helyzetben tudjanak pályázni, és szakmai zsűri választja ki, pontosan hol milyen funkció jöjjön létre. Külön figyelnek arra, hogy ne legyen egymás mellett hat galéria vagy négy kávézó – tette hozzá.

A program magában foglalja az üres kirakatok hasznosítását is: erre fókuszálva 21 iskola és óvoda adventi és karácsonyi dekorációit állították ki 10 üres kirakatban, hogy inspirálják az arra járókat – ismertette.

„Nagyon szurkolok mindenkinek, és az önkormányzat megad, ugyanúgy, ahogy a Covid idején, mindenkinek minden támogatást” – mondta Őrsi.