Rezsiszámtan

A Fidesz három év kormányzás után sem tud valódi, az emberek életét könnyítő sikereket felmutatni. Mivel a ki- és beszámíthatatlan gazdaságpolitikájának eredménye nincs, a példátlan gazdasági kudarcot lakossági rezsicsökkentő roadshow-val igyekszik leplezni. A számos beszéd után nézzük a beszédes számokat!

Lázár János a csökkentés bejelentésekor azt állította: egy átlag család akár több mint 100 ezer forintot is megtakaríthat évente. Ez egyrészt azt jelenti, hogy az átlag családok több mint egymillió (!) forintot fordítanak energiára, másrészt ekkora összegű támogatás mellett a rezsicsökkentés 400 milliárd forintba kerülne.

Mára a 10 százalék szavatossági ideje is lejárt. A Fidesz szerint ez a 8,6 százalékos fogyasztási és az 1,4 százalékos rendszerhasználati díj csökkentéséből jön össze. Egy 15 ezer 500 forintos számlánál a 8500 forintos fogyasztás 8,6 százaléka 730 forint, a rendszerhasználati díj 7000 forint, ennek az 1,4 százaléka 100 forint. A kettő együtt 830 forint. Vagyis a kedvezmény a teljes összegre vetítve alig több mint öt százalék. Ami még talán a Fidesz szerint is messze van a tíztől, sőt: csodák csodájára az 5,7 százalékos inflációnál is kevesebb…

Elég volt a kudarcokból és hamis ígéretekből! Magyarországnak nem az Orbán-kormány kiszámíthatatlan gazdaságpolitikájára és kiszámítható hazugságaira, hanem egy tisztességes megélhetést biztosító baloldali fordulatra van szüksége!

Tukacs István,
országgyűlési képviselő