2012. február 02. 21:31

Rogán Abu Dhabiból – egy nappal később

Rosszabbnál rosszabb javaslatok a fővárosi közlekedés problémáinak megoldására.

A fővárosi közösségi közlekedés az elmúlt másfél évben az összeomlás szélére sodródott. Orbán Viktor miniszterelnök, Tarlós István főpolgármester, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Rogán Antal V. kerületi polgármester, az Országgyűlés és a Fővárosi Önkormányzat gazdasági bizottságainak elnöke, továbbá a terület érintett vezetői egyre ádázabban küzdenek egymás ellen a nyilvánosság előtt, miközben a közlekedést mindenki elfelejtette. A kormány nem tartja be szerződött kötelességeit, hónapról hónapra csökkenti a BKV és a főváros támogatását, felelős döntéshozók nincsenek, a különböző szereplők pedig újabb és újabb adókkal állnak elő – megoldások helyett.

Rogán Antal ma az elmúlt hetekhez képest is új szintre lépett: 140 milliárd forintos kormányzati támogatásról beszél. A valóság azonban 36 milliárd forint 2012-ben, vagyis a korábbi évek finanszírozásának megfelezése. Miközben az Orbán-kormány több adót fizettet a budapestiekkel, mint az előző, a városnak juttatott forrásokat radikálisan csökkenti. Több munkáért kevesebb jutatást.

Egyre komikusabb, ahogy az érintettek próbálják elmagyarázni, hogy a támogatás megfelezése valójában annak duplázása, a helyzet tragikomikus és nem ad okot a mosolyra. A közösségi közlekedés Budapesten az összeomlás szélén vergődik. Ha összeomlik, hatásai kiszámíthatatlanok, felbecsülhetetlen, hogy milyen károkat lesz képes okozni a város és az ország adóbevételeiben. Ehhez képest az ország és a főváros felelős-felelőtlen választott vezetői azon versenyeznek, hogy egymást minél rosszabb színben tüntessék fel. Ez így nem mehet tovább.
 
Rogán Antalnak ideje lenne elgondolkodni, hogy ha három egész embert kívánó közfeladatot lát el, akkor hogyan tudja az összes általa elvileg képviselt érdeket összehangolni? Tényleg elhiszi-e, hogy egyik nap az Országgyűlés, másnap Budapest, majd hétvégén az V. kerület érdekeit lehetséges érvényesíteni?
 
Rogán Antal személyiségei ma úgy tűnik, végleg meghasadtak. Ma az egyik Rogán Antal legyőzte a másikat, mindenki szeme láttára. Ma teljesen egyértelművé vált, hogy az országnak nem csak új nemzetgazdasági miniszterre, de három felelőtlen Rogán Antal helyett munkájukat ellátó, Budapest érdekeit szem előtt tartó, felelős politikusokra van szüksége.
                                                            
Fővárosi Közgyűlés MSZP frakciója