Rogán Antal ne álljon az offshore-lovagok mellé!

Hétfő óta tudjuk, hogy a hazánkba olcsón érkező földgáz hasznát egy homályos hátterű társaság teszi zsebre. Az állami MVM Partner Zrt. az osztrák vezetéken jövő gáz nagy részét évekig átengedte az offshore hátterű MET Magyarország Energiakereskedő Zrt-nek, amely ezt továbbértékesítve évi 35 milliárd forintos extraprofitot tett szert.

Azt már részben tudjuk, kik állnak az extraprofitot bezsebelő offshore cég mögött. Mára kiderült, hogy a MET egyik tulajdonosa Orbán Viktor jó barátja, a miniszterelnök fiának foglalkoztatója és főbérlője, a Videoton FC-t birtokló Garancsi István. Azt viszont továbbra sem értjük, hogy miért juttat az állam offshore cégeket olcsó földgázhoz?

A kormány közleményében kiállt a fideszes szálú offshore gázüzlet mellett. Ezért tehát már csak a parlament állhat a magyar fogyasztókat megkárosító offshore-lovagok útjába. A Rogán Antal által vezetett gazdasági bizottság jogosult rá, hogy az ügy érintettjeinek meghallgatása után, hiteles információk birtokában megtegye a szükséges jogi lépéseket.

Ezért Kovács Tibor, a Gazdasági és informatikai bizottság MSZP-s alelnöke kezdeményezte, hogy a testület hétfői ülésén hallgassa meg a botrányos ügyletekről Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési minisztert, Márton Pétert az MNV Zrt. vezérigazgatóját, Baji Csabát az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatóját, Bally Attilát az MVM Partner Zrt. vezérigazgatóját, Dr. Dorkota Lajost és Horváth Pétert az energiahivatal jelenlegi és korábbi vezetőjét.

MSZP