mszp.hu | Belföld | Rogán Antal közlemény Budapest
2014. június 03. 11:36

Rogán elvesztette a Bástya utcai telket

Kétes ügyletbe vitte bele és elvesztette a legértékesebb üres belvárosi telkét és egy óvoda udvarát Belváros-Lipótváros Önkormányzata.

A Rogán Antal vezette testület 2010-ben az ismeretlen tulajdonosi hátterű, SCD Group-hoz tartozó cégnek átadta a középkori városfal melletti Bástya utca 1-11. szám alatti ingatlant. Az SCD csoport más tagjaihoz hasonlóan rövidesen csődbe ment a BP Property Delta Kft. is, felszámolást indítottak el ellene. A hitelező bankok kielégítésére most az egyetlen céges vagyon, a Bástya utcai telek értékesítését készítik elő.

A képviselő testület május 29-i ülésén jóváhagyta a polgármester peren kívüli megegyezésre vonatkozó tervét. Eszerint az önkormányzat egyik cége 400 millió forintért, pályázaton kívül megpróbálná visszavásárolni a korábban saját tulajdonában lévő telkét. Vagyis az önkormányzat vesztesége kétszeres lenne, hiszen semmilyen fejlesztés történt és még 400 millió forintot is fizetnének a semmiért. Ráadásul a terv megvalósítása gyakorlatilag lehetetlen, mert a hitelező bankok követelése jóval több, mint 400 millió forint.

Az elkótyavetyélt telken korábban nyilvános játszótér működött, most a Bástya utcai óvoda 150 óvodásának udvaraként és a súlyos parkolási gondok ideiglenes megoldásaként a helyiek zárt parkolójaként szolgál. Rogán Antal elbaltázott ingatlanügylete a 400 millió forint közpénz elvesztegetésénél is nagyobb károkat okoz a városrésznek: sem az óvodások levegőztetését, sem pedig a parkolást nincs lehetőség máshol megoldani.

A tudhatóan fideszes kötődésű SCD-vel üzletelő polgármester erről az ügyről sunyin hallgat, a telek sorsát a kerületiek és a közvélemény elől is el akarja titkolni. Van is miért szégyenkeznie: ha nem volt tisztában az off-shore hátterű SCD Group jelentette kockázattal, akkor alkalmatlan vezető; ha pedig tudatosan vállalt szerepet a Bástya utcai telek elkótyavetyélésében, a polgármester felelősségét kell megvizsgálni.

Steiner Pál,
volt polgármester,
MSZP V. kerületi szervezete