Rogán feltalálótársai megint nagyot szakítottak

Rogán feltalálótársai megint nagyot szakítottak
522 840 380 forintot gombolt le az állami cégekről a Hunguard nevű, homályos tulajdonosi hátterű, mára részben offshore tulajdonban lévő, részben Rogán Antal feltalálótársához köthető magáncég, amely az utóbbi években egyebek mellett abból él, hogy az erre törvényileg rákényszerített közműcégek számlázási rendszereit tanúsítja. Nagyjából egyedüliként, annak ugyanis, hogy ki végezheti tanúsítást, szigorú feltételei vannak. Olyannyira szigorúak, hogy végül lényegében egy cég tarolhatta le a piacot – írja az Index.hu.

Tóth Bertalan MSZP-s frakcióvezető adatigénylései nyomán írta meg az Index: azt, hogy a közműcégeknek tanúsítás kell, még 2013-ban találták ki azzal az indokkal, hogy “a rezsicsökkentés keretében fontos egy megbízható számlázási rendszer felállítása.” A tanúsítási kötelezettség uniós követelmények miatt vált szükségessé, de a cégek elég rossz néven vették, tekintve, hogy szerintük az addig működő rendszerrel sem volt semmi gond, a dolgot pedig még furcsábbá tette, hogy a tanúsítást kiterjesztették olyan cégekre is, amelyeknek semmi közük nem volt a rezsicsökkentéshez, de még csak lakossági ügyfeleik sem voltak. Az érintett vállalkozások akkor rágtak be aztán különösen, amikor kiderült, az auditot végző céggel szemben rögzített feltételek igencsak kijelölik, kit lehet megbízni.

A Hunguard egyik tulajdonosa Rogán Antal feltalálótársa, Csik Balázs, a vállalkozás annak idején már a nyerőgépek tanúsítása kapcsán is feltűnt. Ráadásul aztán nem csak az áram-, a gáz-, a hírközlési és víziközmű-szolgáltató cégek auditálását végezhette el, egy új szabály szerint a bankoknak és befektetési vállalkozásoknak is auditálniuk kell a rendszert.

És ez az a cég, amelynek tavaly januárban – éppen az osztalékfizetés előtt – Csikék eladták a többségét egy homályos hátterű offshore-cégnek, a máltai Javelinnek, amely mögött további máltai cégek, és még további ciprusi cégek állnak, ezek "valódi tulajdonosairól" semmi információnk nincs.

Arról viszont végre van, hogy ez a titokzatos hátterű vállalkozás mennyi pénzt kért el szolgáltatásáért az állami cégektől eddig, Tóth Bertalan szocialista képviselő ugyanis kikérte ezeket az adatokat. Összesen 55 közérdekű adatigénylést küldött szét, amelyből 40 víziközmű- és csatornaszolgáltató cégekre, 10 az MVM-csoportra, 5 más energetikai, illetve hírközlési cégekre vonatkozott. Az 55-ből 49 cég teljesítette az adatigénylést, így elég jó a közelítés arra, hogy mennyi pénzről is van szó.

További részletek az Indexen. 

Kapcsolódó párttagok