mszp.hu | Belföld
2020. december 06. 17:00

Rohadtul elég a Fidesz EU-ellenes elmebajából!

Rohadtul elég a Fidesz EU-ellenes elmebajából!
Próbáltam szebben megfogalmazni, diplomatikus mondatba foglalni, de nem tudom: most már rohadtul elegem van abból az eszement játékból, amit a Fidesz játszik Magyarország uniós tagságával. Elegem van belőle, mert ez nem játék.

Minden komolyan vehető felmérés azt mutatja, hogy az Európai Uniónak elsöprő támogatottsága van a magyar emberek körében, vagyis Orbánék rendre belengetett kilépési kedve nemcsak, hogy elmebaj, de konkrétan szembe megy a magyar emberek többségének véleményével; amelyre pedig a Fidesz állítólag oly nagyon ad.

Orbán viszonya az EU-hoz persze mindig is sajátos volt. Kevesen emlékeznek már arra, hogy az EU-csatlakozási szerződés athéni aláírására is képes volt sértődött ellenzékiként külön kiutazni, nem pedig a sokpárti delegációval közösen érkezett a helyszínre. Sőt, arra is alig emlékszik már valaki, hogy amikor 2004 áprilisában a magyar Országgyűlés megszavazta hazánk uniós csatlakozását, akkor két politikus volt, aki inkább vidéki programon vett részt és nem nyomott gombot: Orbán Viktor és Áder János. A Fidesz miniszterelnöke azóta többször is kijelentette, hogy „az Európai Unión kívül is van élet” és jól látható módon minden lehetséges eszközzel bontani, de legalábbis hátráltatni igyekszik az európai közösség egységét, koordináltabb működését, egyszóval rombolni hatékony erejét.

Ami azért is nonszensz, mert épp egy erős és egységes Unió aktív részeseként tud erős lenni a történelme során nem egyszer nagyhatalmi játékszerként kezelt hazánk is. Sőt, a magyar nemzet közjogi és érzelmi egyesítését hirdető Fidesz épp az Unió szétverésével és az erős, független nemzetállamok víziójának erőltetésével árt a legtöbbet a határon túliak törekvéseinek: elég az uniós határnélküliségre és a tagállami túlkapások uniós szintű kezelésére utalnom.

A Fidesz szélsőjobboldali, EU-ellenes pávatánca az elején meghökkentő volt, majd végtelenül szánalmas és nevetséges, mostanra azonban már bicskanyitogató és közveszélyes. Amikor még csak az ingatlanbűvészkedő bértollnok vagy a frusztrációtól fűtött házelnök vizionálta, sőt kívánta az Európai Unió néhány éven belüli szétesését, addig lehetett legyinteni, mondván a Fidesz tábor szélének szólnak az üzenetek; bolond lyukból amúgy is bolond szél fúj.

De most, amikor a következő hétéves költségvetés, valamint a vírusjárvány kárait enyhíteni képes újjáépítési csomag elgáncsolásával vagdalkozik a kormány, a miniszterelnök pedig – egyébként egyértelmű és világos hazugságon alapuló kijelentésekkel – ismét csak arról beszél, hogy az EU-n kívül mintha szebben sütne a nap és zöldebb lenne a fű, akkor bizony ideje végre félretenni a politikai korrektséget és kimondani: rohadtul elég volt a fideszesek EU-ellenes elmebajából!

Az európai közösség nem hibátlan, de jelenleg az egyetlen, amely képes fenntartani a kontinens békéjét és gazdasági fejlődését, amely mentőövet képes dobni a bajba került nemzeteknek és amely védelmet tud nyújtani a nagyhatalmi játszmák árnyjátékosaitól vagy épp vírusok globális fenyegetésétől. Elég volt a fideszesek álkuruckodó hergeléséből! Elég volt már az EU-ellenes szövegekből! A magyar emberek világosan és egyértelműen az Európai Unió tagjai akarnak maradni! Aki tehát ezzel szemben cselekszik, az a hazánk érdeke ellen cselekszik.

A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Kétszázhetvenötödik alkalommal kongatom a harangokat, mert úgy látszik, még mindig szükség van rá. És mert radikális európai demokrataként ez a dolgom.

dr. Ujhelyi István
Európai Parlamenti képviselő
2020. december 6.