mszp.hu | Belföld, Külföld
2022. január 09. 17:39

Rohadtul elég volt az NNK adatvisszaéléséből!

Rohadtul elég volt az NNK adatvisszaéléséből!
Nem fogom most már szépíteni a dolgot: rohadtul elegem van a kormány és kapcsolódó intézményeinek tudatos hazugságaiból, kekeckedéseiből és sunyiskodásából a járványkezelés közérdekű adatai kapcsán.

Egyszerűen vérlázító, ahogy pökhendien eltolják maguktól a kérdést, a másikra mutogatnak vagy épp csak bicskanyitogató stílusban leráznak. Az elmúlt hónapokban minden lehetséges utat bejárva, a jogszabályi kiskapuk adta kormányzati időhúzásokat türelmesen kivárva próbáltam meg hozzáférni azokhoz a kiemelten közérdekű adatokhoz, amelyek a covid-betegek és elhunytak átoltottságáról szólnak. A kormány bizonyos intézményei és annak vezetői konkrétan hazudnak az ügyben, ez pedig most már nem maradhat következmények nélkül. Első lépésként a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordulok a mai napon, de kész vagyok minden további lépést is megtenni az adatok megismerése és az azokat tudatosan eltitkoló illetékesek legszigorúbb felelősségre vonása érdekében.

Aki követi a munkámat, pontosan tudja, hogy hónapok óta küzdök a kormányzat különböző szintjeivel a covid-betegek oltottsági adatainak megismeréséért. Ezek az adatok egyértelműen kiemelten közérdekű adatok, amelyek nyilvánosságra hozatala ráadásul érdemben növelné az oltottsági kedvet – ami az átoltottsági rangsorban egyre hátrébb csúszó Magyarország esetében jelentős eredmény lenne. Fontos tény, hogy az adatok minden ellentétes állítással szemben a Fidesz-kormány rendelkezésére állnak; tavaly áprilisban épp maga a kormányzat hozott nyilvánosságra egy ilyen adatsort, amellyel az akkor használatban lévő vakcinák hatékonyságát akarta bizonyítani a lakosság felé. Éppen ezért érthetetlen – és nyilvánvalóan csak valami sötét politikai számítással indokolható -, hogy most miért titkolják tudatosan ugyanezt az adatsort.

Még tavaly szeptember elején küldtem az első megkeresésemet az illetékes minisztériumoknak és a Müller Cecília vezette Nemzeti Népegészségügyi Központnak (NKK) az ügyben. A szaktárcák azzal ráztak le, hogy „nem adatkezelők”, az NNK pedig a járványkezelésben vitt feladatai miatt további 45 nap haladékot kért a válaszra. Türelmesen kivártam, de sok értelme nem volt, hiszen közel 45 nappal később az NNK is csak annyit válaszolt: nem adatkezelő. Ez utóbbi azért is különös, mert nem csak Merkely Béla professzor vagy Gulyás Gergely miniszter állította ennek az ellenkezőjét nyilvános megszólalásokban, de maga Orbán Viktor is. A miniszterelnök tavaly évvégi Kormányinfóján konkrétan azt mondta: „(...) van egy külön hatóságunk, a Nemzeti Népegészségügyi Központ, és ő minden adatot gyűjt és elemez.”

Ehhez képest a Müller Cecília vezette NNK továbbra is tartja magát ahhoz, hogy nem gyűjt és ad ki semmilyen kért adatot, legutóbb Szél Bernadett országgyűlési képviselőnek válaszolt hasonlót az egyébként sajátos válaszadási módszereiről ismert („nincs ennél jobb szövegünk?”) tiszti főorvos. Annyi megértés és nyitottság még volt bennem, hogy nemrég tájékoztatást kértem Orbán Viktortól is az ügyben, arra kérve a kormányfőt: ennyi össze-vissza információ után jelölje meg, hogy ki az illetékes ezen közérdekű adatok kezelésében. De hiába vártam, hogy majd a miniszterelnök korrekt és konkrét lesz, helyette csak egy államtitkár válaszolt, lényegében mindössze annyit: „a járvány elleni küzdelemben érintett szervek kizárólag a jogszabályok által előírt adatokról vezetnek nyilvántartást.”

Rendben, csinálhatjuk így is. A mai napon hivatalos levélben fordultam Péterfalvi Attila NAIH-elnökhöz, amelyben azonnali vizsgálat elindítását kértem a covid-betegek közérdekű oltottsági adatainak megismerése, valamint az ügyben illetékes adatkezelő megállapításának érdekében. Pont elegem van már abból, hogy szórakoznak velünk a kormányzati szereplők. Ilyen pökhendi, a közszolgálatot meggyalázó garnitúrát még nem látott ez az ország. Müller Cecília filmsztároknak járó rendőri kísérettel közlekedik, de a közfeladatát már nem képes ellátni. Szégyen és gyalázat.

Bízom abban, hogy a NAIH érdemi vizsgálatot és érdemi eredményeket mutat majd fel az ügyben. Egy biztos, ez most már személyes ügyem: nem fogom hagyni, hogy a járványon nyerészkedő, a közérdeket semmibe vevő pitiáner politikai végrehajtók tovább pökhendiskedjenek. Kormányváltás előtt vagy után, de minden felelőst utol fogunk érni.

A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Háromszázharmincegyedik alkalommal kongatom a harangokat, mert úgy látszik, még mindig szükség van rá. És mert radikális európai demokrataként ez a dolgom.

dr. Ujhelyi István
Európai Parlamenti képviselő
2022. január 9.