Rokkantnyugdíjasok és szociális dolgozók ügye: nagyban növelni kell az érdekérvényesítő képességet

Rokkantnyugdíjasok és szociális dolgozók ügye: nagyban növelni kell az érdekérvényesítő képességet
A fideszes kormány milliókat rabolt el a rokkantnyugdíjasoktól, most meg zsarolják őket: vagy elfogadnak egy egyszeri 500.000 forintos összeget a hallgatásukért, vagy több évig húzódó, kétes kimenetelű felülvizsgálat vár rájuk.

Közel egy évtizede látjuk azt, hogy a kormány önző érdekből tapossa el a leggyengébbeket – hangsúlyozta Korózs Lajos, a Magyar Szocialista Párt parlamenti képviselője, az Országgyűlés Népjóléti bizottságának elnöke csütörtök reggel az ATV Start című műsorában.

„Most már kilenc éve tart ez a történet” – mondta Korózs. Emlékeztetett, példa nélküli egy jogállamban, hogy a kormánypártiakkal felöltött, elvileg a kormánypártok parlamenti többségének döntéseit ellenőrző Alkotmánybíróság nem kevesebb, mint hat évig tussolta el ezt az ügyet.

„Végül az Alkotmánybíróság kötelezte a kormányt, hogy több mint két évvel ezelőtt, március 31-ig nyújtsa be a korrigáló jogszabályokat. Bármit rá lehet erre a most beterjesztett törvényjavaslatra fogni, csak azt nem, hogy az AB-határozatnak megfelelne, hiszen gyakorlatilag kikerüli az AB-határozatot” – mutatott rá.

„Annak ellenére, hogy már 2011-ben minden rokkantat csalónak minősítettek, most azt mondják, hogy akinek már kilenc éve elvették az ellátását, az most 500.000 forintért fogja be a száját a továbbiakban. Ezzel a kormány beismeri, hogy mégse volt senki csaló, de be akarja fogni ennek a sok tízezer embernek a száját félmillió forinttal, miközben tudja, hogy nem volt igaza” – foglalta össze a Népjóléti bizottság elnöke.

A szocialista politikus elmondta, a következő három hétben kell főként küzdeni azért, hogy ezt az újabb súlyos zsarolást elkerülhessék az érintettek. Ígérte, az MSZP pontosan ezt fogja tenni.  „Itt olyan emberekről is beszélünk, akiktől kilenc év alatt több mint 5.000.000 forintot vettek el” – hívta fel a figyelmet az égbekiáltó aránytalanságra a beígért kompenzációt illetően.

Korózs Lajos hangsúlyozta, ami viszont még ennél is sürgősebb, az a szociális ellátásban dolgozók mielőbbi beoltása. „A kormány ugyanis csak a szociális ágazatban dolgozók felét látja el, noha dugig vannak a magyar raktárak oltóanyaggal. Csupán meg kellett volna észszerűen szervezni az oltásokat, növelni az oltópontok számát, a kapacitás mennyiségét… nem olyan bonyolult feladvány ez, csak nincsen megszervezve! És azokat sorolják hátrább, akiknek az érdekérvényesítő képessége kisebb! Jelenleg még alig van egymillió ember, aki már a 2. oltását is megkapta, az oltópontok számát kellene növelni és akkor a szociális ágazatban dolgozók is sorra tudnának kerülni” – húzta alá.

Kapcsolódó párttagok