mszp.hu | Belföld, Külföld
2022. június 09. 11:23

Román kormányprogram mutat példát az Esély-kupon bevezetéséhez

Román kormányprogram mutat példát az Esély-kupon bevezetéséhez
Van sikeres megoldás a rászoruló családok támogatására a mostani gazdasági válságban is, úgy hívják: élelmiszer-kupon – erről beszélt közös online sajtótájékoztatóján Ujhelyi István szociáldemokrata EP-képviselő és román frakciótársa Victor Negrescu, korábbi Európa-ügyi miniszter.

Az MSZP politikusa arról beszélt az Európai Parlament strasbourgi épületében rögzített tájékoztatón, hogy már „elviselhetetlen a pénzromlás és az árdrágulás”, amelyet szerinte a magyar államnak valamilyen módon mindenképpen kompenzálnia kell. Ujhelyi elmondta: az MSZP javaslata szerint be kell vezetni egy úgynevezett „Esély-kupont”, amely alapvető élelmiszerek vásárlását támogatná havi húszezer forint értékben.

A szociáldemokrata képviselő hozzátette, hogy ezt a támogatást azon gyermeket nevelő családok számára szeretnék biztosítani, ahol az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a létminimum szintjét; az egyszülős családoknak; az alacsony nyugdíjban részesülő nyugdíjasoknak; a súlyos fogyatékossággal élőknek; a szociális segélyből élőknek; de részesei lennének a támogatotti körnek a szociális ösztöndíjban részesülő felsőfokú tanulmányokat végzők is.

Ujhelyi hangsúlyozta, hogy az MSZP ezt a kezdeményezést is benyújtotta már a magyar Országgyűlésnek a párt úgynevezett „Létbiztonság csomagjának” részeként, ennek költségét pedig részben – a jogállamisági bűnök miatt jelenleg épp befagyasztott - uniós pénzekből fedezni lehetne. A magyar képviselő példaként hozta fel Romániát, ahol az Esély-kuponhoz hasonló intézkedést dolgoztak ki és indítanak el a napokban.

Victor Negrescu, a román szociáldemokraták EP-képviselő a sajtótájékoztatón ezzel kapcsolatban elmondta: a magas infláció és az energiaárak növekedése miatt döntöttek a román kormány tagjaként speciális támogatási programok létrehozása mellett.

A mintegy 3,5 milliárd eurós kerettel gazdálkodó „Támogatás Romániának” nevű átfogó program keretében nemcsak a kis- és középvállalkozásoknak, illetve gazdálkodóknak adnak célzott anyagi juttatásokat, de az arra rászoruló társadalmi csoportoknak egyfajta élelmiszer-kupont is biztosítanak, szintén alapvetően uniós forrásból. Negrescu elmondta, hogy 50 eurós támogatást adnak ezen az élelmiszer-kártyán, amelyet kéthavonta töltenek fel, a javaslat alapján egyelőre négy alkalommal.

A román EP-képviselő tájékoztatása szerint mintegy 2,5 millió embernek nyújtanak ezzel segítséget, összesen 700millió euró értékben, amelynek felét az Európai Bizottsággal kötött megállapodás értelmében az Unió állja. Victor Negrescu hozzátette, hogy a kártyákat most osztják szét, a hónap végén várhatóan már kézhez vehetik az érintettek, akik – a visszajelzések alapján – kifejezetten örömmel és pozitívan fogadták a kezdeményezést.

Ujhelyi István szociáldemokrata EP-képviselő ezzel kapcsolatban hozzátette: a magyar kormánynak is be kell tudnia vezetni ezt a támogatást, ezzel segítve többmillió, nehéz helyzetbe került magyar embert. „Szükség van az Esély-kupon élelmiszer támogatásra és szükség van hozzá az uniós forrásokra” – fogalmazott Ujhelyi, rámutatva, ha a magyar kormány azért utasítaná el a javaslatot, mert azt a baloldal képviselője fogalmazta meg, akkor jobb, ha tudják, hogy a román szociáldemokraták programjának egyik fő támogatója a Fidesz-kabinettel jelenleg szoros barátságot ápoló Kelemen Hunor RMDSZ-es miniszterelnök-helyettes volt.

„Hajrá fiúk, tessék valamit tenni a magyar emberek érdekében is!” – zárta tájékoztatóját Ujhelyi István.

Strasbourg – 2022.06.09.