Külföld | Románia nőtagozat női egyenjogúság
2013. április 10. 08:54

Román látogatók az Európai Parlamentben

Victor Ponta, román miniszterelnök, budapesti látogatása alkalmával támogatását fejezte ki a Magyar Szocialista Párt, és Magyarország irányába. A két ország közti jó viszony ápolása érdekében, Dr. Gurmai Zita, európai parlamenti képviselő a mai napon fogadta Brüsszelben Silvia Ticau, európai parlamenti képviselő látogatói csoportját Romániából.

A találkozón szó esett az ESZP Nőszervezet munkájáról, a Nőjogi Bizottság munkájáról a női jogok és nemek közötti egyenlőségről az Európai Parlamenten belül, valamint a nők politikai szerepvállalásának fontosságáról.


 
Jelenleg átlagosan a női képviselők aránya az európai nemzeti parlamentekben megközelítőleg 24%, míg számos nemzeti kormányban ennél is kevesebb. Ezen változtatni kell, ahogy az olasz baloldal vezetője, Pierliugi Bersani is megtette Olaszországban, ahol 21%-ról 31%-ra emelte a női képviselők számát.
 
Az ESZP Nőszervezete célul tűzte ki, hogy 2014-re az Európai Parlamentben a nemek közötti egyenlőség megvalósuljon. Ez nem csak a női képviselők számának növelését jelenti, hanem, hogy több nőjogi kérdés és téma kerüljön napirendre, mint a női jogok és a nemek közötti egyenlőség. Három fő stratégiai célt szeretnének megvalósítani: megszüntetni a nemek közötti fizetésbeli különbségeket, véget vetni a nők elleni erőszaknak, valamint támogatni a szexuális és reproduktív egészségügyi jogokat minden nő számára egész Európában. Ezt a három célkitűzést tartalmazza az ESZP 2014-es Kiáltványa.
 
Az 50-50 Kampány, mely a nemek közötti egyenlőség megteremtésére törekszik a döntéshozatalban, egyik lényeges pontja az Európai Esélyegyenlőségi Stratégiának (2010-2015) és a nemek közötti egyenlőségről szóló Európai Paktum (2011-2020). El kell érni, hogy az európai intézményeken belül a 2014-es választások után 50-50% legyen a nemek aránya.