Belföld, Külföld
2012. december 12. 17:51

Románia: meggyőző többség a baloldal a nők helyzetének javításához

„A romániai választási eredmény az esélyegyenlőséget középpontba állító progresszív baloldali politika győzelme, azonban a szociáldemokrata kormánynak most komoly erőfeszítéseket kell tennie a nők politikai képviseletének megerősítésére” – hangsúlyozta dr. Gurmai Zita, az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezetének (PES Women) elnöke a román Szociáldemokrata Párt elnökének írt gratulációjában.

„A választási eredmények alapján az új kormány meggyőző többségre támaszkodhat a törvényhozásban. Biztos vagyok benne, hogy a kormány programjában szereplő olyan intézkedések, mint a közszolgáltatások védelme, az egészségügy színvonalának emelése és a nyugdíjrendszer reformja javítani fogja a romániai nők helyzetét” – fogalmazott a PES Women elnöke.

Gurmai Zita emellett további intézkedéseket sürgetett a nők közéleti szerepvállalásának növelése érdekében. A törvényhozás két házába mindössze 65 női képviselő került be az összesen 570 helyre, amely 11,4 százalékos arányt jelent. „Bízom benne, hogy a szociáldemokrata kormány, meggyőző többségének birtokában megteszi a szükséges intézkedéseket, hogy a nők képviselete arányosabbá váljon, és az esélyegyenlőségi szemlélet valamennyi szakpolitikában érvényesülni fog” – hangsúlyozta Gurmai Zita.