Romaellenes szegregáció: megszólal-e valaha a lelkiismeret?

Romaellenes szegregáció: megszólal-e valaha a lelkiismeret?
Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen az EU diszkriminációellenes jogszabályainak megsértése miatt, mivel úgy tűnik, hogy a magyar jogszabályok célzottan, tudatosan szorítják ki a cigány származású gyerekeket az iskolapadokból.

A mai Kormányinfón Lázár János miniszter a legsötétebb cinizmussal reagált a hírre, amikor azt mondta, hogy „a magyar állam (...) nem kérdezheti meg”, hogy ki cigány és ki nem, és nem is érti, miről beszél az Európai Bizottság.
 
Tragikus, hogy az a Lázár János, aki polgármesterként még büszke volt az integrált oktatást célzó hódmezővásárhelyi iskolamodellre, ma az elkülönítés mellett kampányoló Orbán-kormány második embereként szinte örül az Európai Bizottság eljárásának, mert így kormánya tovább építheti az EU-ellenes hangulatot.
 
A magyar kormány nyíltan cigányellenes politikát folytat, szándékosan szegregál, másodrendű állampolgárként kezeli 800 ezer cigány honfitársunkat, s ezzel egy kirekesztő és gyűlölködő hangulatot kíván teremteni.
 
Ez azonban nem maradhat így. Nem valami külső hatalom, hanem a magyarok többsége fogja felszámolni roma honfitársai megbélyegzését. A magyarok ugyanis jó szándékúak: nem akarnak senkit tönkretenni, és elborzadva nézik a romákra kényszerített nyomort. A Fidesznek ez a taktikája nem hoz szavazatokat, a végén pedig a tükörbe kell nézniük és fel kell tenniük a kérdést: megérte?
 
Kunhalmi Ágnes
a Kulturális bizottság alelnöke

Kapcsolódó párttagok