2012. szeptember 03. 12:03

Romló gazdasági adatok, romló magyar narancs

Egy friss gazdasági előrejelzés szerint mélyülő recesszió felé halad az ország. Az Orbán-Matolcsy párosnak nincsenek válaszai a romló gazdasági mutatókra. Mára egyértelművé vált: új gazdaságpolitikára van szükség.

A GKI legfrissebb prognózisa világosan fogalmaz: a recesszió folytatódik az év hátralévő részében is. Szinte minden fontosabb gazdasági mutató romlott.   

A kivitel csak az előző szocialista kormány által megalapozott Mercedes gyár miatt alakult kevésbé rosszul, de alig gyorsul, a belföldi keresletben sem várható javulás. Hazánk gazdasága ötször annyit zsugorodott, mint az EU átlag, a konjunkturális változások romlóak.   

Az építőipari termelés több mint 10 százalékkal esett vissza az első félévben, a lakásépítés dupla ennyivel. A kiskereskedelmi forgalom 1,1 százalékkal csökkent, de a második félévben 2,5-3 százalék közötti visszaesés várható.  Az IMF-fel zajló huzavonából és a változtatásra képtelen megátalkodottságból kiindulva úgy tűnik, a kormány nem tud megállapodni a szervezettel, ami miatt nem erősödik a befektetői bizalom, így gazdaságlendítő beruházások sem lesznek.   

A munkanélküliségi ráta júliusban idén első alkalommal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál, pedig a közmunkaprogramban dolgozó jelentős számú idénymunkás javította az adatokat.   

A reálbérek közel négy százalékkal csökkentek, az infláció júliusban 5,8 százalék volt. Az adatok világosak: az oligarchakormány képtelen az ország egésze számára életképes gazdaságpolitikát felmutatni, csak a narancsszínű közgépesített haverok járhatnak jól.   

A GKI prognózisa szerint a gazdaság állapota az év végéig nem javul. Az akciótervek csak szemfényvesztésre jók, nincs mögöttük pénzügyi forrás. Az adósságfinanszírozásunknak kiugróan magas a kockázati felára, így nagy eséllyel újabb megszorításokra kell számítani.  

Az MSZP szeptember végére elkészülő átfogó gazdaságpolitikai programjának legfontosabb célkitűzése a hosszú távú növekedés és a munkahelyek teremtése.   

Tukacs István,
országgyűlési képviselő