mszp.hu | Belföld
2022. február 14. 13:21

Róna Péter az ellenzéki szövetség államfőjelöltje!

Róna Péter az ellenzéki szövetség államfőjelöltje!
Az Egységben Magyarországért pártjai, a 79 éves jogász-közgazdász Róna Pétert jelölik Áder János utódjának.

A felkérésünket Róna Péter, az Oxfordi Egyetem Blackfriars Hall tanára elfogadta.

(Az üzleti és az egyetemi világban is megbecsült Róna Péter családjával 1956-ban az Egyesült Államokba emigrált, ahol a kormányzati, majd a bankszektorban is dolgozott, később gazdaságtörténészi diplomája mellé az Oxfordi Egyetemen szerzett jogászdiplomát. 1986-ban a Schroders Bank elnök-vezérigazgatójává nevezték ki.

1990-ben a rendszerváltás után amerikai karrierjét hátrahagyva tért haza Magyarországra, ahol az Első Magyar Alap vezetője lett, majd megalapította a buszgyártással foglalkozó NABI Észek-amerikai Járműipari Rt.-t.

Bekapcsolódott a magyarországi akadémiai világba is, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának nemzetközi jogi tanszékén lett óraadó 2004 és 2010 között. 2006-ban címzetes egyetemi tanári rangot kapott. Tapasztalatait 2008-ban a nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval folytatott hiteltárgyalások során tanácsadóként vette igénybe a magyar kormány, 2010-ben a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának tagja lett. Az Ökopolisz Alapítvány kuratóriumi társelnökeként segítette az LMP munkáját.)

Több, a pozícióra alkalmas jelölt neve is felmerült az elmúlt hetekben, végül az Egységben Magyarországért pártjaival közösen úgy döntöttünk, hogy Róna Pétert jelöljük a márciusi elnökválasztáson.

Tisztában vagyunk vele, hogy a mai parlamenti viszonyok között a Fidesz könnyen megszavazza saját jelöltjét, Novák Katalint. Ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy az államfői tisztségre is alternatívát mutassunk. Róna Péter egyszerre elkötelezett a keresztény értékek, a társadalmi igazságosság és a fenntartható fejlődés mellett, ezek az Egységben Magyarországért sokszínű politikai közösségének is fontosak.

Gazdag életútja, elismertsége és eddigi közéleti szerepvállalása alkalmassá tenné, hogy elfoglalja Göncz Árpád egykori székét. Hogy helyette Orbán Viktor egyik leghűségesebb szolgája lesz a köztársasági elnök, az sokat elmond Magyarország jelenlegi állapotáról.

Az Egységben Magyarországért pártjai a közvetlen államfőválasztást támogatják, így, ha az új ciklusban sikerül módosítani az alkotmányt, a következő elnök személyéről a választópolgárok dönthetnek majd.